"Limana liman, yola devam"...

"Limana liman, yola devam"...

Türkiye AB Bakaný ve Baþmüzakereci Egemen Baðýþ, Kýbrýs sorununun çözümü için önerdiði "Tayvan modeli" için "Limana liman, yola devam" dedi.
02/12/2011, 09:24
Okunma: 1810
1 Yorum
Egemen Baðýþ,Limana liman yola devam
Baðýþ: Limana liman, yola devam
 
Türkiye AB Bakaný ve Baþmüzakereci Egemen Baðýþ, Kýbrýs sorununun çözümü için önerdiði "Tayvan modeli" için "Limana liman, yola devam" dedi.
 
Bakan Baðýþ, AA muhabirinin, Tayvan modeli konusunda önerinin muhataplarýndan bir karþýlýk gelip gelmediði sorusu üzerine, Rum basýnýndan takip ettiði kadarýyla Rum tarafýnýn bugüne kadar olduðu gibi bu öneriye de son derece soðuk ve olumsuz bir tepki verdiðini söyledi. Baðýþ, "Onlardan da farklý bir þey beklemek aslýnda saflýk olurdu" dedi.

Tayvan'ýn bugün dünyada birçok ülkenin tanýmadýðý halde ticaret yaptýðý bir ülke olduðuna iþaret eden Baðýþ, birçok ülkenin Tayvan'da büyükelçiliði bulunmadýðýný ancak ticaret ofisi bulunduðunu kaydetti.

Pek çok ülkenin uçaklarýnýn Tayvan'a inip kalktýðýný, mal taþýdýðýný ve ticari faaliyetlerini yürüttüðünü ifade eden Baðýþ, þöyle devam etti:

"Biz, 1987 yýlýna kadar limanlarýmýzý Rum kesiminin gemilerine açýyorduk.  zaman tanýmak anlamýna gelmediði gibi, önümüzdeki dönemde limanlarýmýzý açarsak bu hiçbir þekilde Kýbrýs Rum Yönetimi'nin Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn tabiriyle, o 'yarým devletin' tanýnmasý anlamýna gelmez. Ayný þekilde AB üyesi ülkeler, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ile direkt ticarete baþlarsa, Ercan Havalimaný'na Lufthansa'nýn, Air France'ýn, British Airways'in uçaklarý düzenli seferlerine baþlarsa bu diplomatik bir tanýma olarak deðerlendirilmemeli, ticari bir iliþki olarak deðerlendirilmelidir.

Türkiye çok açýk bir þekilde ortaya koymuþtur. Limana liman, yola devam. Gelsinler onlar Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin limanlarýna ticari gemilerini, uçaklarýný göndersinler. Biz de kendi limanlarýmýzý ticari amaçlarla Rum Kesimi'nin gemilerine açabiliriz."

"30 MÝLYON EURO TASARRUF"

Türk hava sahasýnýn Rum kesiminin uçaklarýna açýlmasýnýn, Kýbrýs Rum Kesimi'ne yýlda en az 30 milyon euro tasarruf saðlayacaðýný ifade eden Baðýþ, "Ekonomik krizin yaþandýðý bir dönemde bu tür kaprislerinden artýk kurtulmalarý gerekir. Her türlü çözüm önerisini reddetmek yerine, makul, akýlcý çözüm önerilerini ortaya koymalarý gerekir" dedi.

Yunanistan'ýn da bir garantör ülke olarak Kýbrýs Rum yönetimi üzerinde gerekli baskýyý kurmasýný, gerekli telkinlerde bulunmasýný ümit ettiklerini dile getiren Baðýþ, BM Genel Sekreteri'nin yürütmekte olduðu kapsamlý barýþ çalýþmalarý ve görüþmelerin de 2012 Temmuz'undan evvel olumlu netice vermesi umudunu taþýdýklarýný vurguladý. Bakan Baðýþ, þöyle devam etti:

"2012 Temmuz'unda AB dönem baþkanlýðýný yarým bir devlet, adanýn yarýsýný temsil eden bir devlet deðil, adanýn tamamýný temsil eden siyasi eþitliðe dayalý bir birleþik Kýbrýs Cumhuriyeti üstlenmiþ olur. O zaman da biz o yeni Kýbrýs devletiyle iþbirliði yapmaktan büyük memnuniyet duyarýz."

Avrupa'daki temaslarýný da deðerlendiren Baðýþ, Brüksel'de bazý AB'li muhatabýyla görüþme imkaný bulduðunu ve Alevi vatandaþlarla da bir araya geldiðini anlattý.

Temaslarýnýn son derece yararlý geçtiðini dile getiren Baðýþ, Brüksel'den sonra AB Komisyonu'nun geniþleme ve komþuluk politikasýndan sorumlu üyesi Stefan Füle'nin de memleketi olan Prag'a geldiklerini ifade etti.
Sabah saatlerinde bazý Çek muhataplarýyla görüþtüðünü hatýrlatan Baðýþ, gün içerisinde de Çek Cumhuriyeti'nde yaþayan Türk vatandaþlarýyla bir araya geleceðini belirtti.

Yarýn Çek Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakaný ile kapsamlý bir çalýþma yemeðinde görüþeceklerini ifade eden Baðýþ, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye verdiði desteðin devamý konusunda bu ziyaretin önemli etkileri olacaðýný kaydetti.

DenizHaber.Com
HABER ÝLE ÝLGÝLÝ

1 Adet yorum yapýldý.

kpt.þevket özdemir 02/12/2011, 11:35

ab-türkiye

daðýlmakta olan bir birliðe üyelik için daha fazla ödün vermeye deðmez.rumlar türkiyenin kýbrýstan tamamen çekilmesinden baþka hiç formülü benimsemiyor.buda bizim ülke çýkarýmýza çok ters.dolayýsýyla illada ab üyeliði için kýbrýs þartý var diye bu kadar rumlarýn peþinden gitmeye gerek yok.
ankara kriterleri deyip yolumuza devam etmek galiba en doðru yoldur.
YAZARLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
ARÞÝV
ANKET
Lojistik Sektörü Yeterince Biliniyor Mu?
  • Evet
  • Hay?r
  • Fikrim Yok!

Site Haritasݱ RSS Beslemeleri