AB Akdeniz ve Karadeniz için harekete geçti

AB Akdeniz ve Karadeniz için harekete geçti

Küresel ýsýnma, aþýrý avlanma ve kimyasal atýklar nedeniyle hýzla canlý yok olan Akdeniz ve Karadeniz AB tarafýndan bir kez daha gözlem altýna alýndý.
24/01/2012, 13:36
Okunma: 1097
0 Yorum
Akdeniz,Karadeniz,AB
AB Akdeniz ve Karadeniz için harekete geçti

Küresel ýsýnma, aþýrý avlanma ve kimyasal atýklar nedeniyle hýzla canlý yok olan Akdeniz ve Karadeniz AB tarafýndan bir kez daha gözlem altýna alýndý. AB’nin 14 milyon Euro ile desteklediði bilimsel araþtýrma projesi PERSEUS ile iki denizdeki doðal ve insansal baskýlarýn gelecek kuþaklar için yaratacaðý sorunlar ortaya çýkartýlacak. 4 yýl sürmesi planlanan proje, Ýstanbul’da 23 ülkeden, 54 bilim kuruluþu ve 174 bilim adamýnýn katýlýmýyla baþladý. 3 kýtada 1000’e yakýn bilim adamýnýn çalýþarak hazýrlayacaðý rapor ile gereken Akdeniz ve Karadeniz için önlemler uygulanacak.

3 kýtanýn ortasýnda yer alan ve küresel ýsýnmadan kaynaklanan olumsuzluklarýn en çok hissedildiði Akdeniz ile, 6 ülkenin arasýnda bir iç deniz olan Karadeniz için AB yeni bir çalýþma baþlattý. PERSEUS(Güney Avrupa Denizlerinde Politika Yönelimli Denizel Çevre Araþtýrmalarý) adlý proje için Türkiye’den Ýstanbul Üniversitesi ile ODTÜ seçilirken, baþlangýç toplantýsý Ýstanbul’da gerçekleþti. Proje kapsamýnda iki deniz arasýnda artan benzerlik ve baðlantýlarýn yaný sýra iklim deðiþikliði-küresel ýsýnma, aþýrý avcýlýk, endüstriyel balýkçýlýk, yabancý ve istilacý türler, kirlilik, sanayi atýklarý, deniz ulaþýmý, balýk çiftlikleri ve sürdürülebilir yaþam gibi konular araþtýrýlacak. Türkiye’nin yaný sýra 22 devletten toplan 54 bilim araþtýrma yada kamu kuruluþunun katýlacaðý araþtýrma projesi 4 yýl sürecek. Proje kapsamýnda Akdeniz ve Karadeniz; sýcaklýk deðerleri, canlý türleri, balýk avlama miktarlarý, sanayi atýklarýnýn býrakýlmasý gibi baþlýklar altýnda izlenecek. 54 enstitünün elde ettiði veriler deðerlendirildikten sonra hazýrlanacak rapor ile AB iki deniz için bir yol haritasý hazýrlayarak, gelecek kuþaklar için alýnmasý gereken önlemleri belirleyecek.

Akdeniz ve Karadeniz’i ne bekliyor

1000’e yakýn bilim adamýnýn görev alacaðý proje için ülkemizden ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Ýstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi seçildi. ODTÜ Fiziksel Oþinografi Ana Bilim Dalý’ndan Prof. Dr. Emin Özsoy, “Her ikisi de kapalý denizler olduklarý için karmaþýk yapýya ve olaðanüstü doðal ve insansal baskýlara maruz kalýyorlar. Akdeniz ve Karadeniz'de bu etkilerin tanýmlanmasý gerekiyor. 30 yýldýr Türk bilim adamlarý olarak sürdürdüðümüz çalýþmalarýmýzý AB’nin desteði ile ortak proje haline getirdik. Akdeniz ve Karadeniz’i gelecekte neyin beklediði sorusuna bu araþtýrmalarla cevap vereceðiz” dedi.


GÖKHAN KARAKAÞ MÝLLÝYET GAZETESÝ
Etiketler :
Akdeniz, Karadeniz, AB,
HABER ÝLE ÝLGÝLÝ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapýn.
YAZARLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
ARÞÝV
ANKET
Lojistik Sektörü Yeterince Biliniyor Mu?
  • Evet
  • Hay?r
  • Fikrim Yok!

Site Haritasݱ RSS Beslemeleri