Trol çetesi kör etti
Kaçak balýk avcýlýðý trolle yýllardýr mücadele eden Rumeli kavaðý Su Ürünleri Kooperatifi Baþkaný Ahmet Aslan, trolle avlanan bir balýkçýyý uyardýðý için vurularak bir gözünü kaybetti.
Radikal Gazetesi'nden Serkan Ocak'ýn haberine göre Ýstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliði Baþkaný Erdoðan Kartal, kaçak balýk avcýlýðý trolde rantýn çok büyük olduðunu, bu yöntemle bir gecede 75 bin lira para kazanýldýðýný söyledi. Aslan’ý vuran U.T. ise kayýplara karýþtý. Yýllardýr balýkçýlýðýn yapýldýðý Rumelikavaðý'nda önceki gün ilk kez silahlý bir olay yaþandý.
Aslan, yaklaþýk 30 yýldýr Rumelikavaðý Su Ürünleri Kooperatifi baþkanlýðý görevini yürütüyor. Uzun bir süredir de deniz dibini tarayarak yavru balýklarýn ve diðer tüm canlý ve yaþam alanlarýný yok eden trolcülüðe karþý savaþ veriyor.
‘Aklýný alýrým’ dedi
Aslan, cuma günü balýkçý barýnaðýnýn orta yerine bir trol aðý býrakýldýðýný fark etti. Trol aðýný býrakanýn balýkçý U.T. olduðunu öðrendi. Aslan, olayý þöyle anlattý: “U.T. denizde trolle avlanýrken kendi aðýna takýlan baþka bir trol aðýný barýnaða getirmiþ býrakmýþ, aðlarý alýp kenara koymasýný söyleyince tartýþma baþladý. U.T. ‘Senin aklýný alacaðým’ diyerek beni tehdit etti. U.T. ertesi gün (cumartesi) saat 17.00 sularýnda Rumelikavaðý’nda oturduðum kahvehaneye geldi. Kibarca beni dýþarýya çaðýrdý. Konuþacak zannettim. Ancak birden silahýný çekti. Kafama doðrulttu. Ateþ etti. Çok planlýydý. Direkt öldürmeye teþebbüs etti. Kafamý son anda yana kaçýrdým. Gözümdem vuruldum. Sonra düþtüm. Bayýlmýþým. Baþka bir þey hatýrlamýyorum.”
Olayýn planlý olduðunu anlatan Aslan, þunlarý söyledi: “Trolcülerle mücadele etmek için karar aldýk. Ýstanbul’da Tarým Ýl Müdürlüðü’ne, sahil güvenliðe, Ankara’da Tarým Bakanlýðý’na bu durumu bildirdik. Kendimiz de mücadele etmeye çalýþýyoruz. Yapanlarý da uyarýyoruz. Ancak Rumelikavaðý’na dýþarýdan gelip avlananlar oluyor. Gözdaðý vermek istediler. Üstlerine fazla gitmemizi istemiyorlar. Daha önce de birçok kez tartýþmalar yaþandý, tehditler oldu ancak hiç böyle silahlý bir olay yaþanmamýþtý. Ýlk defa silahla saldýrdýlar.”
‘Rant büyük, çete türedi’
Ýstanbul’daki tüm su ürünleri kooperatifleri baþkanlarý dün Aslan’a geçmiþ olsun ziyaretinde bulundu. Ýstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birlik Baþkaný ve Yasak Avcýlýkla Mücadele Komisyonu üyesi Erdoðan Kartal, trol avcýlýðýnda rantýn çok büyük olduðuna dikkat çekerek, “Çete söz konusu. Bir gecede trolcüler 15-20 bin TL kazanabiliyor. Ýyi bir çinekop yakaladýðýnda 75 bin TL kazanan var. Herkes endiþeli. Rant büyüdükçe silahlar konuþur oldu. Eminönü Kooperatif Baþkaný canýný zor kurtardý” dedi. Kartal, Su Ürünleri Kanunu’nda idari para cezalarý öngörüldüðünü ancak bu suçun bir kamu suçu sayýlmadýðýný söyledi. Kartal, “Para cezasý veriliyor. Ama para cezasýný kimse takip etmiyor. Bir trolcü 11 kez yakalanmýþ, 300 bin TL ceza kesilmiþ. Parayý ödediði de yok” dedi.
Seninki Kaç Santim?
Trolde ‘3 mil açýkta olma’ sýnýrý var. Dolayýsýyla Ýstanbul Boðazý’nda yasak. 3 milden az mesafede yapýlýrsa deniz dibindeki yaþama zarar veriyor. Boðaz’da trolle ekonomik deðeri yüksek tekir ve 20 santimetrenin altýnda ‘çinekop’ denilen yavru lüfer tutuluyor. Buna karþý iki kampanya yapýldý. Greenpeace Kasým 2010’da ‘Seninki Kaç Santim?’ kampanyasý baþlattý. Balýklarýn balýk boylarý ile ilgili avlanmasý gereken ideal sýnýrlar belirlendi. Lüfer için bu oran 25 santimetre. Fikir Sahibi Damaklar da lüfere özel kampanya düzenledi. Kampanyalar sonuç verdi ve lüfer avlanma alt sýnýrý 20 santimetreye çýkarýldý.