1. derece SİT alanının üzerine tekne tamir atölyesi

Foça Belediyesi, birinci derece SİT alanına tersane ruhsatı verdi. 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 9 Eylül 2016'da atölyenin mühürlenmesine karar verdi. Belediye ise işletmeyle ilgili henüz hiçbir işlem yapmadı

İzmir'in Foça ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi'nde 1. derece SİT alanının üzerine tekne tamir ve marangoz atölyesi kurulduğu ortaya çıktı. Normalde çivi bile çakılmasının yasak olduğu araziye atölye kurulmasının ve Foça Belediyesi'nin buraya ruhsat vermesinin akıl alır bir yanı olmadığını belirten İzmirli avukat Özgür Doğan, durumu Turizm Bakanlığı, 2 Numaralı Bölge Koruma Kurulu'na ve Foça Belediyesi'ne bildirdi.
Foça'da 1. derece SİT alanında Foça Belediyesi'nin ruhsat verdiği bir tekne tamir ve marangoz atölyesi olduğunu belirten Doğan, durumu Foça Belediyesi'ne bildirdiğini, ancak hiçbir şey yapılmadığını kaydetti. Bunun üzerine 2 Numaralı Bölge Koruma Kurulu'na başvurduğunu söyleyen Doğan, "Kuruldan 9 Eylül 2016 tarihinde 'Burası 1. derece arkeolojik SİT alanı' kararı çıktı. Bu kararla birlikte Foça Belediyesi'ne yeniden gittik. Ancak belediye henüz hiçbir işlem yapmadı" dedi.

Mühürlenmedi 

Normalde çivi dahi çakılması yasak olan bölgede tekne tamiratı yapıldığını ve zehirli boyaların tarihi kalıntıların üzerine atıldığını dile getiren Doğan, belediyenin işyerini mühürlemesi ve faaliyetlerini durdurması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını 9 Eylül 2016'da aldığını belirten Doğan, karar hakkında şunları söyledi:

"Kurul, Fevzipaşa Mahallesi'nde 15 pafta 1506 ve 1507 adada kaçak yapı ve ruhsatsız işyeri olduğu yönündeki 26 Mayıs 2016 tarihli başvurumu değerlendirmeye aldı. Kararda, kanuna aykırı ve izinsiz olarak sürdürülen tekne tamir ve marangoz atölyesi kullanımının kaldırılmasına, kaldırılmadığı takdirde yasal işlem başlatılmasına; söz konusu taşınmazlarda Koruma Bölge Kurulu izni alınmaksızın hiçbir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına karar verildi. Ayrıca karar, İzmir Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Foça Belediyesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Daire Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi." (Yeni Asır)