2. Kaptan dört yıldır terk edilmiş gemide mahsur: Bir ''adli muhafız'' vakası daha!

Mohammad Aisha isimli denizcinin, 2017'de MV Aman isimli feeder konteyner gemisinde ikinci kaptan olmak üzere anlaştığı, ancak o tarihten itibaren ''adli muhafız'' olarak atandığı için terk edilmiş gemiden ayrılamadığı belirtiliyor.

Mohammad Aisha isimli denizcinin, 2017'de MV Aman isimli feeder konteyner gemisinde ikinci kaptan olmak üzere anlaştığı, ancak o tarihten itibaren ''adli muhafız'' olarak atandığı için terk edilmiş gemiden ayrılamadığı belirtiliyor.

2017 Temmuz'da gemi Mısır Süveyş kentinde demir attı ve yaklaşık dört yıl boyunca orada kaldı. Mürettebatın çoğunun 2019'da gemiyi terk ettiği ve Aisha'nın geminin kaptanı, çarkçısı, aşçısı ve gemicisi olarak gemiyi tek başına idare etmek zorunda kaldığı anlaşıldı.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na (ITF) göre, Aisha, kendisini geminin adli muhafızı olarak atayan yerel bir mahkeme emri uyarınca gemiye yasal olarak bağlı. Yiyecek ve su almak için ara sıra kıyıya yüzmek dışında, terk edilmiş gemi müzayedede satılıncaya kadar gemide kalmak durumunda.

''Yiyecek ve su için kıyıya yüzüyorum!''

Aisha, Aralık 2020'de ITF'ye “Geçen yılın Mart ayında gemi hava koşulları nedeniyle karaya oturdu. O zamandan beri kimse bana temiz su, erzak ve mazot sağlamıyor. Yiyecek ve su almak, ayrıca telefonumu şarj etmek için birkaç günde bir kıyıya yüzmek zorunda kalıyorum. Bugünlerde kıyıya çıkmak, soğuk ve kötü sağlığım nedeniyle hayatımı daha da tehlikeye atıyor. Birkaç kez boğulma tehlikesi geçirdim." ifadelerini kullandı.

ITF, Mısırlı yetkililerin Aisha'yı memleketi Suriye'ye geri göndermek için uygun adımları atabileceğini iddia ediyor. Öyle ki, 2. kaptanın 15 aydan fazla süredir yalnız olması ve kötü beslenmesi nedeniyle hem fizikel hem de psikolojik sıkıntılar içerisinde olduğu belirtiliyor.

Aisha, ITF'e, "Birçok kez geri dönüş talebinde bulundum. Fakat liman yetkilileri ayrılmama izin vermiyor." dedi.

Süresi dolan pasaportuna el konuldu!

ITF, 2. kaptanın eve dönebilmesi ve tıbbi tedavisi için tüm giderleri karşılayacağını açıklasa da yerel yetkililer, Aisha'nın ülkeden ayrılmasına izin vermeyi reddetti ve şu anda zaten süresi dolan pasaportuna el koymuş durumdalar. ITF'nin geminin bayrak devleti olan Bahreyn'i davaya müdahale etmeye çağırdığı belirtildi.

ITF Denetleme Koordinatörü Steve Trowsdale; "Bu karşılaştığımız en kötü durumlardan biri olmalı. Dört yıl boyunca bu gemide idari muhafız görevlisi olarak hizmet ettikten sonra, Mısır liman yetkililerinin hala hiçbir şey yapmıyor olması çok korkunç."

Bunun yanında Aisha'nın, yerel bir mahkeme kararıyla Mısır'da mahsur kalan tek denizci olmadığı biliniyor. ITF ayrıca, Kenan Mete isimli geminin Türk kaptanı için de mücadele ediyor. kaptan geminin adli muhafızı olarak belirlendi ve geminin davası çözülene veya başka bir vasi atanana kadar Mısır'dan ayrılması yasaklandı.