Aykut EROL

TKKD Eski Başkanı, DEKAŞ Genel Müdürü

1966 yılında Yüksek Denizcilik Okulu güverte bölümünü bitiren Aykut Erol, D.B. DENİZ NAKLİYATI T.A.Ş.’i gemilerinde çalıştı. 1968 yılında askere gidip 1970 yılında terhis oldu. Tekrar D.B. DENİZ NAKLİYATI T.A.Ş.’i gemilerinde çalıştıktan kısa bir süre sonra, Akademi olma çalışmaları süren Yüksek Denizcilik Okulu’nda asistan kadrosuyla görev yaptı. Yüksek Denizcilik Okulu’nun akademi yapılmaması üzerine oradan ayrılıp, bir süre Alman bayraklı gemilerde çalıştı. 1971 yılında bir yıl kadar Hayri Baran’a ait Turgut Reis tankerinde çalıştıktan sonra, 1972 yılında Mersin Limanı’nda staj yapıp, kılavuz kaptan olarak çalışmaya başladı.

1983  yılında Mersin Limanı’ndan ayrılan Aykut Erol, daha sonra İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, İzmit Limanı, Tuzla ve Ambarlı gibi bölgelerde 1996 yılına kadar kılavuz kaptan olarak çalıştı.

1987 yılında  “GEMİ  KULLANMA”  adında bir kitabı yayımlandı.  

1987 yılında seçildiği, o zamanki adıyla,  DENİZ PİLOT KAPTANLAR DERNEĞİ  Başkanlığını uzun yıllar sürdürdü. Türk Boğazları’nda kazaların önlenmesi için neler yapılması gerektiği konularında yoğun çalışmalar yaptı, yazılar yazdı, televizyon programlarına katıldı. Bu çalışmalar sonunda 1994 yılında yürürlüğe giren  “BOĞAZLAR VE MARMARA’DA  DENİZ  TRAFİK  DÜZENİ  HAKKINDA  TÜZÜK”ün hazırlanmasında çalıştı ve teknik olan  34 maddenin yazılımına doğrudan katkı sağladı. Dernek olarak ülke yararına yaptıkları çalışmalar dolayısıyla 1996 yılında derneğin adının başına Türk kelimesinin alınmasına izin verildi ve başkanı bulunduğu derneğin adı TÜRK KILAVUZ KAPTANLAR DERNEĞİ oldu.

BOĞAZLAR  TÜZÜĞÜ’nün Londra’da IMO’da ve Türkiye’ye gelen Rus heyetlerine karşı savunulması için Türk Heyetlerine teknik destek verdi.

1996 yılında Türkiye’de kılavuz kaptanların bir araya gelerek Almanya’daki yapılanmayı örnek alarak kurdukları ilk özel kılavuzluk şirketi olan DENİZ  KILAVUZLUK A.Ş.’nin kuruculuğunu ve Başkanlığını yaptı.

1997-98 döneminde İ.T.Ü. Denizcilik Fakültesi’nde “Gemi Manevraları” Dersinde Öğretim Görevlisi olarak görev yapan Aykut Erol, halen İzmit ve İskenderun Limanları’nda hizmet veren,  DENİZ KILAVUZLUK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlüğü görevlerini sürdürmektedir.