Bahçeden 10 bin yıl öncesine ait dinozor kabuğu çıktı

Milyonlarca yıl önce ölen dinozor türlerinin korunan yapılarına ilişkin mucize bir olay yaşandı. Arjantinli bir çiftçi bahçede soyu 10 bin yıl önce tükenmiş bir dinozor kabuğu buldu.

Arjantinli çiftçi Jose Antonio Nievas’in yerel bir çiftliğin yakınında nehir kıyısında yaklaşık iki ton ağırlığında devasa bir taş veya dinozor yumurtası bulduğunu düşündü. Ancak Nievas'in bulduğunun yumurta değil tarih öncesinde yaşamış dev bir Armadillo türüne ait olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, kabuğun "Glipodont" adlı tarih öncesi bir canlının kabuğu olduğunu düşünüyor. Glipodont'un aynı zamanda, günümüzde Güney Amerika’da sıklıkla rastlanan Armadillo’ların atası olduğu ifade ediliyor. Baş ve kuyruk kısmının aşınma ve yıpranmalara bağlı yok olduğunu söyleyen araştırmacılar, kabuğun bu kadar iyi korunması karşısında ise bir hayli şaşkın. Bazıları ise kabuğun aldatmaca olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar kabuğun genç olduğunu ve yaklaşık olarak 10 bin yıldır orada bulunduğunu düşünüyor. Glyptodontlar’ın soyu, son buzul çağının sonunda pampatheres, dev zıvanalar ve Macrauchenialar ile birlikte tükendi.