Balıkçılar Kulaç Engeline Takıldılar

Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde 1 Eylülde denize açılmaya hazırlanan balıkçılar kulaç engeline takılarak denize açılmama kararı aldı.

Hatay’ın İskenderun Körfezi'nde 1 Eylülde denize açılmaya hazırlanan balıkçılar kulaç engeline takılarak denize açılmama kararı aldı.

Türkiye genelinde olduğu gibi İskenderun Körfezi'nde de 1 Eylülde gece 24.00’den itibaren av yasağının sona ermesi ile denize açılması beklenen balıkçılar, devletin uyguladığı kulaç engeli nedeniyle 3 Eylül Pazartesi gününe kadar Ankara’da yapılacak olan görüşmelere göre denize açılmama kararı aldı.

İskenderun Balıkçı Barınağı'nda ağlarını onaran, 'Vira Bismillah' diyerek ağlarını vinç ve makaralar yardımı ile teknelere saran balıkçıların umutlu bekleyişleri sürüyor.

İskenderunlu balıkçılardan Ali Göker Şekerlisoy teknesinin önünde yaptığı açıklamada, “Türkiye genelinde Marmara ve Akdeniz’de 10 kulaçtan 12 kulaça çıkartıldı. Devlet 15 Nisan'dan sonra Akdeniz’de balıkçılığı yasak etti. Bizler av süresinin 1 Ekim- 15 Mayıs olarak düzenlenmesini istedik. Ama kabul görmedi” dedi.
Şekerlisoy, bu gün Poyrazköy'de balıkçıları ilgilendiren toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması beklenirken, bakanlık düzeyinde yetkilinin geldiğine vurgu yaparak, bu Poyrazköy'de yapılan toplantıda pazartesiye kaldı. Bu nedenle bizler de pazartesi günü Ankara’ya gideceğiz. Biz burada yasağı çiğnemek değil cezalı duruma düşmemek için denize açılmama kararı aldık” dedi.
Şekerlisoy, “Bu gece yarısından sonra İstanbul Marmara, Ege ve Akdenizli balıkçılar olarak denize açılmayacağız. Bu yasa değiştirilmeden geri çekilmeden denize açılmayacağız. Çünkü bu yasaklar denizlerin coğrafi konuma bölgelere göre hazırlanmadı. Çok yer 13 kulaç olduğu için balıkçı mağdur olur verim alamaz balık tutamaz. Tüm balıkçılar bu gece çıkması gerekirken denize açılmayacağız” şeklinde konuştu.

Suriye'de meydana gelen olaylarından sonra körfez balıkçıları olarak ithalat ve ihracatta zor duruma düştüklerini de aktaran Şekirlisoy, ticari anlamda ihracat yapamadıklarını da belirtip, 'Tutulan balıklar daha önceden karayolu ile Cilvegözü sınır kapısından Suriye'ye gönderiliyordu. Şu an can güvenliği olmaması nedeniyle İskenderun’dan Ro-Ro gemileriyle, Mersin’den ise deniz yolu ile yapılıyor. Bu da maliyet arttırıyor” ifadesini kullandı. CİHAN