Bartın'ın Ahşap Gemileri Ün Kazanıyor

Bartın'da yaklaşık olarak 2.5 asırdır kerestecilik sektöründe olduğu gibi binlerce insan önemli bir geçim kaynağı olan ahşap gemi yapımı işinden geçimini sağlıyor.

Bartın'da yaklaşık olarak 2.5 asırdır kerestecilik sektöründe olduğu gibi binlerce insan önemli bir geçim kaynağı olan ahşap gemi yapımı işinden geçimini sağlıyor. Bu sektör Kurucaşile ve Tekkeönü'nde halen irili ufaklı tersane ve atölyelerde devam ettiriliyor. Kurucaşile'nin ahşap gemi yapımındaki başarısı, ülkemiz sınırlarını da aşmış durumda. Kurucaşile'nin önemli tersanelerinden biri olan Çoban Denizcilik, Fransa Borseaux şehri ile Toume kasabasındaki bir gemi tersanesi ile işbirliği yaparak 'Karadeniz takası' yapıyor.

Yurt çapında ünü yayıldı 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Kalkınma Bakanlığı tarafından 'Bartın Firma Kataloğu' isimli bir kitapçık hazırladı. İlimizdeki sanayi ve ticaretinin genel değerlendirmesi yapıldığı kitapta, "Bartın'da öne çıkan sektörler" başlığı altında "Ahşap Yat ve Tekne Üretimi Sektörü" ele alındı. Yat ve tekne üretiminin değerlendirildiği kitapta şu bilgiler verildi: 

"Kurucaşile, ülkemizde ahşap gemi yapımının en canlı olduğu yer olarak gösteriliyor.  Kurucaşile ilçesinde Tekkeönü'nden Kapısuyu'na kadar olan sahil şeridinde gemi yapımcılığı oldukça ilerlemiş ve yurt çapında ünü duyurmuş. Tekkeönü Kapısuyu köylerinde irili ufaklı 40'a yakın atölyenin yanlarına kurulan çadırlarda yapılan çeşitli tür ve uzunluklardaki yatlar yurt içi ve yurt dışına pazarlanıyor.  Bu teknelerin özelliği omurga üzerinde ağaçların doğal eğrilerinin kullanılıyor. 

Bartın için büyük fırsat 

Bütün dünyanın doğal yapı malzemelerine dönüş yaptığı, modern yat yapımında da ahşap yapımın  yeni kompozit malzemeler ile birinci sırada tercih edildiği bugünlerde Bartın önemli bir fırsatı elinde bulunduruyor. Çünkü fiber tekneye yönelerek ahşabın unutulduğu son yılda, bölge ahşabı hiç terk etmediği dikkat çekiyor. 

Yeni trendlere de uyum sağlandı  

Bugün Kurucaşile'de ahşap tekne yapımcılığı yeni trendlere uyum sağladığı görülüyor. Yapımcılığın kalitesi mesleğin devamını, mesleğin devamı ise yapım kalitesini artıran kültür alışverişini sağlıyor. Kurucaşile'de Ahşap Tekne Yapımcılığı hızla değişen dünya koşullarında varlığını sürdürebilen usta-çırak eğitimi yönetiminden beslenen köklü bir meslek olarak dikkat çekiyor. Ahşap tekne yapımcılığı büyük ölçüde ustalığa, aynı ölçüde mimari bir yeteneğe dayanıyor. Ustalık ve geleneksel bilgi her zaman Kurucaşile'de nesilden nesile aktarılmış ve nesiller arasında gemi mimarları, yeni teknikler ve yeni tekne tipleri ile ortaya çıkmasına neden oldu. 

24 tane tersane bulunuyor

Kurucaşile'nin ahşap gemi yapımındaki başarısı, ülkemiz sınırlarını aştı. Kurucaşile'nin önemli tersanelerinden biri olan Çoban Denizcilik, Fransa Borseaux şehri ile Toume kasabasındaki bir gemi tersanesi ile işbirliği yaparak 'Karadeniz takısı' yapıyor. 2014 yılı itibariyle Kurucaşile'de 24 tane ahşap gemi yapan atölye ve tersane bulunuyor. Bunun 11'i Hisar Tekkeönü'nde, 11'i Kurucaşile'de ve 2'si de Kapısuyu'nda bulunuyor. 

Ekonomiye de katkı sağlıyor 

Bartın'ın ekonomik yapısı ile ilgili en büyük fırsat ise gemi ve yat yapımcılığının yenin canlandığı görülüyor. Kurucaşile ve çevresi ile Merkez ilçede yaygınlaşan gemi ve yat yapımı faaliyetleri fuarlarda sergileniyor. Bu faaliyetler ilin ekonomisine ve tanıtım faaliyetlerine katkı sağlaması açısından önem veriyor."

(HABER: AHMET KARADENİZ)