Başbakan Yıldırım'dan tebessüm ettiren armatör hikayesi

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin ardından Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen yüksek teknoloji üssünün açılışında, işadamlarına moral verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin ardından Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen yüksek teknoloji üssünün açılışında, işadamlarına moral verdi. Yıldırım, ‘Durmak yok, yola devam. 1 gün bile durmayacaksınız’ derken, ülkedeki değişimi de köprü örnekleri vererek anlattı. 
 
İşler artık değişti
 
Aralık 2014’te İstanbul Teknopark’ta temeli atılan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışında konuşan Yıldırım,  iktidarları döneminde teknopark ve OSB’leri sayısındaki artışa dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Şu anda 266 Ar-Ge merkezinde 27 bin 586 kişi doğrudan çalışıyor. 2015’te Türkiye 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapan ülke haline geldi. Eskiden marka ne, patent ne kardeşim. Ver siparişi, ne istiyorsan yapayım. Patron başkası, taşeron biz. Ama şimdi işler değişti. Birinci köprüyü İngilizler yaptı, biz taşeronluk yaptık. İkinciyi Japonlar yaptı, biz taşeronluk yaptık. Üçüncü köprüyü, Türkler yapıyor, Koreliler taşeron. Osman Gazi’yi Türkler yaptı, Japonlar taşeron. Bu Türkiye’nin değişimini gösteriyor, Türkiye, ‘Ben de varım’, ‘Artık arkadan gitme yok, yan yana gideceğiz’ diyor.”
 
Anlaştık mı Sabancı?
 
Zamanlarının kısa, işlerinin çok olduğunu anlatan Yıldırım, “Konuşacak çok şey var. Zamanımız kısa, işimiz çok. Siz üretmeye devam edin. Her zaman yanınızdayız. Turkuaz halıları önünüze aça aça yolumuza devam edeceğiz. Yolları, köprüleri, yeni tren yollarını bunun için yapıyoruz. Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ülkemizi geleceğe hazırlamak için” diye konuştu. Yıldırım, elbirliğinin önemini vurgularken, “İki tane biri alt alta toplarsanız eder 2, yan yana koyarsanız eder 11. Çarpan etkisi büyük. Onun için beraber, omuz omuza, yan yana. Anlaştık değil mi Sayın Sabancı?” dedi.
 
1 gün bile durmayın
 
Yıldırım konuşmasında 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin büyük bir felaketle karşı karşıya geldiğini hatırlattı. “Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler” ifadesini kullanan Yıldırım, şimdi içeride hesabını verdiklerini söyledi. Başbakan Yıldırım, OHAL ilan ettiklerini ama iş alemine, ‘Durmak yok yola devam’ dediklerini kaydetti. İş dünyasının bir gün bile durmaması gerektiğini belirten Yıldırım, bunun en güzel örneğinin de açılışı yapılan merkez olduğunu dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, her şeyin üretilebileceğini, ancak herkesin ürettiği şeyin üretimi yapıldığı takdirde katma değer oluşturulamayacağını ifade ederek, “Fark oluşturmanız lazım. Farkı nasıl oluşturacağız? Bilgiye sahip olacağız, bilgiyi üreteceğiz, bilgiyi katma değere dönüştüreceğiz. İşte burada bu yapılacak” diye konuştu.
 
Tebessüm ettiren armatör hikayesi
 
Akıl terine daha çok yatırım yapacaklarını kaydeden Yıldırım, eskiden akla para verme işinin fuzuli masraf olarak görüldüğünü anımsattı. Yıldırım, tanıdığı armatörlerin gemi yaptırmak için proje parasından kaçındıklarını, proje parasını araklayarak iş yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Yanında çalışan ressamdan proje istiyor, o da kesiyor, biçiyor, bir tane proje götürüyor. 3-5 kuruş veriyor, başlıyor gemiyi yapmaya. Gemi ortaya çıkıyor. Klas kuruluşu gelip dolaşınca bakıyor ki geminin makine dairesi unutulmuş. Proje acele olduğu için.” Yıldırım, armatörün durumu anlattığı ressamın ise pişkin bir halde, “Patron niye kızıyorsun. Fark etmeseydi daha çok yük taşıyacaktı”dediğini aktardı.

Sabancı: Büyük bir proje duyuracağız
 
Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı da ülkenin global arenada ileri teknolojiyle fark yaratması, bu alanda devler liginin bir oyuncusu olması hedefiyle yeni bir yola çıktıklarını belirterek,“Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye’nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz” dedi. Sabancı, birkaç hafta içinde Kalkınma Bakanlığı’nın Sabancı Üniversitesi’ne desteği ile bu merkezde başlayacak büyük bir projenin de ilk haberini vereceklerini açıkladı.
 
Demokrasiye layıkız
 

Darbe girişimi sonrası sağlanan mutabakat zemininin korunması ve demokrasinin daha sağlıklı inşası dileğinde bulunan Sabancı, “Halkımızın demokrasinin de en ilerisine layık olduğuna inanıyoruz” dedi.