Bu yıl 3.sü Düzenlenen Gemi Mühendisliği Zirvesi Tamamlandı

Geçmişten günümüze sektörün tüm ayrıntılarının, gelişmelerinin, projelerinin konuşulduğu; öğrencilerin ve davetlilerin özel sorularının yanıtlandığı(özel ve oldukça ilgili sorularıyla yer aldığı) zirveye sektörün en önem

Bu yıl 3.sü düzenlenen Gemi Mühendisliği Zirvesi başarıyla tamamlandı.

Geçmişten günümüze sektörün tüm ayrıntılarının, gelişmelerinin, projelerinin konuşulduğu; öğrencilerin ve davetlilerin özel sorularının yanıtlandığı(özel ve oldukça ilgili sorularıyla yer aldığı) zirveye sektörün en önemli isimleri katıldı. Öğrencilerin sektörü en iyi ve güvenilir. şekilde birinci ağızlardan tanıması, ele alması, geleceğe yönelik plan ve projelerinin oluşması, cevaplarını merakla bekledikleri soruları sorabilmeleri amacıyla düzenlenen zirve net cevaplarla, faydalı bir 2 günü kapsadı.

Sektörde ki öncü firmalar, sektörün son durumu, yapılan büyük işler vs birçok konuda öğrencileri aydınlattı. Gemi Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Davut Kul, gemi inşaa sanayisi hakkında önemli bilgiler verip tecrübelerini paylaştı.

Davut kul ,Gemi Endüstrisinde Dün,Bugün ve Yarın panelinde , ‘Bir gemi inşaacı işsiz kalmaz: Elektrik donanımını biliyor, inşaayı biliyor, makineyi biliyor, planlamayı biliyor, tasarımı biliyor, sonuç olarak bu kadar vasıfla kendine uygun bir alanda çalışabilir.’ sözleriyle öğrencilerin dikkatini çekti.

Sektörün çalışkan, öğrenmeye açık kişilere ihtiyacı olduğunu da belirtti. Gemi Mühendisleri Odası başkanı Sinem Dedetaş GMO 'dan ve GMO'sın yaptığı faaliyetlerden ve eğitimlerden bahsetti. Odanın sektörde ki yeri, sektöre olan faydaları üzerinde durdu.

Clasnk den İlhan Aksoy, yapılan işlerden ve sektörden baksetti. -Sörvey ve Audit hizmetleri -Plan Onay Ofisi -ETAS Servisi hizmetleri gibi yürüttükleri bir çok işi anlattı.

Dnv GL den Akif Tuna; gemi, enerji, petrol gibi alanlarda yaptıkları projelerden, kullandıkları teknolojilerden ve kurallarından söz etti.Dünya medyasında yer alan bazı çalışmalardan bahseden Akif Bey, 100.000 ün üstünde kampanya ve organizyonda bulunduklarını ve şirket tecrübelerine dikkat çekti.

Türk Loydundan İlker Karpuz, Klaslama kuruluşlarının yaptığı işlerden ve Türk Loydu’nun yaptığı eğitim ve işler hakkında bilgi verdi. Kurumun vizyon ve misyonlarından bahseden, İlker Bey, Loydların tarihine değindi.

Rina’dan Volkan Koçyiğit, yaptıkları projelerden birkaç örnek verip şirketlerini tanıttılar.

Kıyı yapıları ve Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı Ömer Coşkun yeni inşaa hakkında bilgiler verip öğrencilerin sorularını yanıtladılar.

Sulzer Motor fabrikası kurucusu Ali Can Bey; Pendik tershanesinden, yaptıkları ilk gemiden, Sulzer Motor farikasından ve gemi sanayisinin dününden-bugününden söz etti. Özellikle yerli motor yaparken yaşadıklarından ve Sulzer motor fabrikasının hüzülü hikayesinden bahseden Ali Beye yöneltilen bir soru da;''Günümüzde yerli motor yapımı üzerine yapılan, bildiğiniz bir çalışma var mı?'' sorusu oldu. Soruyu bildiğim bir çalışma yok diyerek yanıtladı. Hoş bir sohbet havasında devam eden(giden),öğrencileri ve davetlileri geçmişe götüren konuşma büyük bir ilgiyle takip edildi. Sulzer motor fabrikasında görevli dönem arkadaşları Ali bey’i bu önemli günde yalnız bırakmadı.

Gemi İnşaa Sanayicileri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Özokutucu, sektör ve sektörün nasıl kalkındırılması gerektiği hakkında söyleşide bulundular.

Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Dursun Alkan Gemi inşaa sanayinin, dün bugün ve yarını hakkında, panelde öğrencilerin sorularına yanıt verdi.

Beşiktaş Shipyard'dan Salih Bostancı, Beşiktaş Tersanesi hakkında bilgi verip günümüz ve gelecekteki projelerini tanıttılar ve şuan denize indirilmiş olan ve 5 i hala yapılmakta olan sismik gemiler hakkında bilgi verdiler ve diğer projelerinden de söz ettiler.

Selah Tersanesinden Davut Kul kimyasal tanker projeri hakkında bilgi verip Panelde soruları yanıtladılar.

Sedef Tersanesinden Bora Karasu, başta sedef tersanesini tanıtmak üzere şuan ilerlemekte olan ve yapmış oldukları projelerini, ve gelişim süreçlerini detaylı bir şekilde anlattı ve panelde sorulara cevap verdiler.

Loça Mühendislik’ten Ozan Yeşilköy ve Hidayet Çetin Loça Mühendisliğin yaptığı faaliyetlerden bahsettiler.Özellikle yapmış oldukları ve hala ürettikleri ve şuan boğazdada kullanılan botlardardan söz ettiler.

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği temsil eden Prof Dr. Mustafa İnsel ise günümüz gemi inşaatı ve sorunlarından bahsedip panelde sorulara cevap verdi.

Sunrise Yatch’dan Ahmet Ünver, yapmış oldukları yat ve dizaynları, yat alanında çalışmanın farklılıklarını anlattı.

Sirena Marine den Ensar Çabuk, Benettiyle olan ortaklıklarından ve yaptıkları Azimut yat ve teknelerden bahsetti ve yeni üretmiş oldukları projelerini bir video ile tanıttı.

Soyaslan Yatch'dan Turhan Soyaslan, devam etmekte olan projelerini tanıttı ve öğrencilerin soruları ile ilgilendi.

Artı Dizayn'dan Serdar Yaraş, elektrik alanında ki çalışmalarından ve dizaynlardan bahsetti. Delta Dizayn dan Dirim Şener, dizaynın püf noktalarından ve yaptıkları ticaret gemisi dizaynlardan bahsetti.

Seft Dizayn'dan Ferdi Çiçek, dizayn ve bir dizayncının sahip olması gerekenler hakkında bilgi verip öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Yöneltilen sorulardan biri de ‘4 arkadaş bir şirket kurarken neleri planladınız ve ne gibi zorluklarla karşılaştınız? ’ olmuştu.

Mesh Mühendislikten Levent Kaydıhan, Mesh Mühendisliği tanıtıp yaptıkları patlama analizleri hakkında bilgi verdiler.

Anova mühendislikten Mustafa Gelişli, Anova Mühendislik hakkında bilgi verip yaptıkları esnek mermi yolu, jetler için yeni tasarım ve analizler gibi projeleri hakkında konuştular.

Milper Pervane teknolojilerinden Mustafa Alvar, yaptıkları Ar-Ge çalışmalarından bahsedip ürettikleri pervanelerden bazı örnekler gösterip, Ytü ye de sponsor oldukları güneş teknesinin sevk sisteminden bahsettiler.

İmeak Deniz Ticaret Odası'dan Tansel Timur ve Selah tersanesinden Davut Kul, yeni inşaadan bahsedip öğrencilerin sorularını yanıtladılar.

Suntay'dan Haluk Suntay, yaptıkları projelerden bahsettiler.

Gemak Tersanesinden Çağtay Tanyolaç, Gemak tersanesi hakkında bilgi verip, yaptıkları gemi onarım çalışmlarından ve şuanda yapılmış olan köprü ayakları projelerinden ve Coco colaya yapılan Co2 taşınmak için kullanılıcak tankerlerinden söz ettiler.

Ada Tersanesinden Merve Yıldız, Ada tersanesini tanıtıp bir planlama mühendisi olarak işini anlattı ve tecrübelerini paylaştı. Öğrencilerin de sorularını yanıtsız bırakmayan Yıldız,bir soru üzerine sektörde kadın olmanın zorluklarını/artılarını/eksilerini anlattı. Yıldız daha çok konuşmasında planlamanın önemini, projelerin her aşaması kolaylıkla ve özenle takip edildiği için kaliteyi arttırdığını,teslim süresini kısalttığını,bu sayede müşteriye verilen güvenin de arttığını belirtti ve Türkiye’de bu planlamayı yapan sayılı tershanelerden birinin de Ada Shipyard olduğunu ilave etti.

Figes Mühendislik, hava ve deniz alanında yaptıları Ar-ge çalışmalarından, savunma sanayi üzerine ürettikleri projelerden bahsetti.

Kapanış konuşmasını yapan Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bahri Şahin, bu tip etkinliklerin öğrenci ve sektör için önemini vurguladı.

Panelde, genç beyinlerin kafalarına takılan sorular ele alındı. Bunlardan biri; 'İş alım yapılırken diploma notuna dikkat ediyor musunuz veya cv deki kriterleriniz nelerdir?'

Cankut Bey: 'Mülakatlarda 20-30 saniye civarında bakılır.Mülakatlarda insanı tanımaya çalışıyoruz; ekip içinde çalışabilir mi,düzenli mi gibi etkenlere dikkat ediyoruz. Diploma notu daha geri planda kalan bir faktör bizim için.'

Ensar Çabuk beye yönledendirilen bir soru ise: -Neden Türkiye de 60 metrelik yatların imalatı 3-4 yıl sürüyor?

-Yapılan işlerin insan gücüne dayalı olmasından dolayı, biraz uzun bir süreç gerekiyor. cevabını verdi.