Çavuşoğlu: "Denizden tahliye konusunda iki tarafla görüşmeler devam ediyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı'na değinerek, "Mariupol'den denizden tahliye konusunda hem Rusya hem de Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı. Rusya-Ukrayna arasında Türkiye'nin arabuluculuk rolüne değinen Çavuşoğlu, "Müttefiklerin tavrında olumlu yönde bir değişim var" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı'na değinerek, Mariupol'den denizden tahliye konusunda hem Rusya hem de Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor ifadelerini kullandı. Rusya-Ukrayna arasında Türkiye'nin arabuluculuk rolüne değinen Çavuşoğlu, Müttefiklerin tavrında olumlu yönde bir değişim var dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına ev sahipliği yaptı. Ukrayna-Rusya konusunun ele alındığı toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından Türk basınına açıklama yaptı. NATO'nun kuruluşunun 70. yılının kutlandığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, NATO'nun son dönemde sık sık bir araya geldiğini kaydederek, Karşı karşıya kaldığımız tehdit ve sınamalara karşı NATO'nun güçlendirilmesi ve NATO içinde birliğin sağlanması öncelikli konu dedi. Ukrayna-Rusya Savaşı'na değinen Bakan Çavuşoğlu, Tabi Ukrayna'daki savaş nedeniyle tüm dünyada, sadece bizim coğrafyamızda değil ötesinde de ciddi bir endişe var. Savaşın etkileri her yerde hissediliyor. Ortaklarımızla bu toplantının düzenlenmesi önemliydi. Son oturumu ise Ukrayna'ya nasıl yardım edebiliriz, bu savaşı nasıl durdurabiliriz bunları konuşmak için düzenlediğimiz bir oturum oldu. Toplamda üç oturuma Türkiye olarak özellikle Ukrayna konusunda bir taraftan ilkeli tavır sergilerken diğer taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu savaşı durdurmak için sarf ettiğimiz çabalar hakkında bilgiler verdik dedi.

Mariupol'de 30 Türk vatandaşı var
Rus ordusu kuşatması altındaki Ukrayna'nın Mariupol kentinden tahliyelere değinen Çavuşoğlu, Denizden tahliye konusunda hem Rusya hem de Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Sahada maalesef bunun gerçekleşmediğini her iki tarafında birbirine suçladığını bunun iyi denetlenmesi gerektiğini söyledik. Tabi her iki taraftan da kontrolü zor gruplarda var. Maalesef bugüne kadar mümkün olmadı bizim vatandaşlarımızın büyük bir bölümü buradan çıktı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay teşkilatının otobüsleriyle, kendi araçlarıyla çıkan vatandaşlarımız oldu ama halen 30 civarında vatandaşımızın ve refakatçisinin olduğunu biliyoruz. Onları da inşallah en kısa zamanda güvenli bir şekilde çıkartacağız'' dedi.

Ukrayna'nın müzakereler konusunda Türkiye'ye güveni tam
Rusya-Ukrayna arasında İstanbul'da yapılan müzakerenin ardından videokonferans yöntemiyle görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, Biraz önce söylediğim gibi Bucha'daki görüntüler görüşmeleri biraz gölgeledi, maalesef, ama müzakereler devam ediyor. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. Kendisi de her yerde söylediği gibi en çok müzakereler konusunda Türkiye'ye güvendiklerini ve Türkiye'nin Sayın Cumhurbaşkanımızın, Putin'le olan diyaloğu sayesinde bugüne kadar belli bir mesafenin kat edildiğini bir kere daha söyledi. Biz de bir an önce bir ateşkes, kalıcı ateşkes veya güvenlik garantileri anlaşmasının imzalanması için Türkiye'ye beklediğimizi, hatta müzakerelerin bundan sonraki kalan kısmının da Türkiye'de yapılabileceğini söyledik. En iyi şekilde ev sahipliği yapacağımızı katkı sağlayacağımızı kendisine söyledik dedi.