Çin, Hint denizci çalıştıran gemilerin yanaşmasını yasakladı!

Hindistan Denizciler Sendikası'nın iddia ettiğine göre Çin, aşılı veya aşısız Hint mürettebatı olan gemilere resmi olmayan bir yanaşma yasağı çıkardı ve yabancı denizcilik şirketlerinden Çin'e gelen kargoyu, yalnızca gemilerinde Hintli mürettebat istihdam etmemeleri halinde boşaltabileceklerini beyan ediyor.

Uzun süredir küresel filoda önemli bir varlık gösteren Hint denizciler COVID-19 döneminde yeni engellerle karşılaşımaya devam ediyor.

Acil kullanım izni kapsamında kullanılan ve Hindistan hükümetinin birincil aşısı olan Covaxin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmadığı için halihazırda bazı uluslararası gemi operatörleri tarafından uygun aşı olarak kabul edilmemekte. Buna ek olarak, Hindistan Denizciler Sendikası'na göre, Çin hükümeti mürettebatında Hint denizci çalıştıran gemilerin Çin limanlarına yanaşmasını sessizce yasakladı.

Sendikanın çalışma başkanı Abhijeet Sangle, "Bu konuyu hükümetle görüştük. İki doz Covishield alanlar başka ülkelerdeki gemilerde iş buluyor. Ancak Covaxin alan birçok kişinin Avrupa, ABD, Malezya, Hong Kong ve Çin'de çalışmaları reddediliyor." ifadelerini kullandı.

Çin aşılı veya aşısız tüm Hint mürettebat çalıştıran gemileri yasakladı!

Ek olarak, sendikanın iddia ettiğine göre Çin, aşılı veya aşısız Hint mürettebatı olan gemilere resmi olmayan bir yanaşma yasağı çıkardı. Hindistan Denizciler Sendikası, 21 Mart'tan bu yana Çinli yetkililerin gemi sahiplerinden, gemilerinin Çin limanlarına uğramasını istiyorlarsa Hint denizcileri göndermemelerini talep ettiğini iddia ediyor. Hindistan Ulusal Denizcilik Kurulu üyesi Kaptan Sanjay Parashar, Times of India'ya yaptığı açıklamada şaşırtıcı iddiayı doğruladı.

Hint mürettebat istihdam etmeme şartı!

Parashar yaptığı açıklamada; ''Çin, yabancı denizcilik şirketlerinden Çin'e gelen kargoyu, yalnızca gemilerinde Hint mürettebat istihdam etmemeleri halinde boşaltabileceklerini beyan ediyor. Bunun ticari bir maliyeti var. Ya geminizi başka bir limana yönlendirmeniz gerekiyor ki bu da yakıt maliyetinizi artırıyor ya da Hint mürettebatı değiştiriyorsunuz ki bu da şirkete çok pahalıya mal oluyor." ifadelerini kullandı.

Zodiac Maritime'ın Hindistan şube müdürü Yüzbaşı Rakesh Coelho, Times of India'ya bazı yabancı denizcilik şirketlerinin yasağa yanıt olarak Filipinler, Çin ve Vietnam'dan daha fazla denizci aldığını doğruladı.

Hindistan en büyük denizcilik ülkelerinden biridir: her yıl yaklaşık 250.000 vatandaşını denize gönderir ve bunların çoğu dış ticarette çalışır.

KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER