Drewry : Salgın Kriz Etkisine Karşı Gemi Nakliye Değerlendirmesi

Konteyner sevkıyat fiyatları, dünyanın dört bir yanındaki borsalar tükendiğinde ve yatırımcılar koronavirüs (COVID-19) salgınının ekonomik serpintisini hesaplamak için mücadele ederken Mart ayının başlarında bir pazar fırtınasına tanıklık etti. Bu bir korku yaratıyor; muhtemelen 2008-09 mali krizlerine benzer bir tablo ortaya çıkacak.

Drewry Maritime Financial Insight: Salgın Kriz Etkisine Karşı Taşımacılık

Konteyner Taşımacılığı: Konteyner taşımacılığı fiyatları, dünyanın dört bir yanındaki borsalar tükendiğinde ve yatırımcılar koronavirüs (COVID-19) salgınının ekonomik serpintisini hesaplamak için mücadele ederken Mart ayının başlarında bir pazar fırtınasına tanıklık etti. Bu bir korku yaratıyor; muhtemelen 2008-09 mali krizlerine benzer bir tablo ortaya çıkacak.

    Başarılı virüs yayılma durumunun net bir kombinasyonunu görene kadar pazarların büyük olasılıkla dalgalı kalacağına inanıyoruz;

 2) Net ekonomik etki konusunda şeffaflık ve

 3) Uyumlu bir küresel politika yanıtı.

Bu nedenle, 2020'deki taşıyıcıların performanslarının önemli ölçüde bu krizden payını alacağını düşünüyoruz. Taşıyıcıların, kayıplarını en aza indirgemek ve böylece hizmet güvenilirliğini kalıcı hale getirmek için iptal edilen seferler gibi uygulamaları yeniden faaliyete geçirmesi de muhtemeldir.

Liman işletmecileri: Yıla pozitif nota (1. aşama ABD-Çin ticaret anlaşması sonrası) başladıktan sonra, dünya genelindeki hisse senedi piyasaları COVID-19'un hızına ve yayılmasına bakarak gerginleşti. Güçlü endüstri temelleri ve uluslararası ticaretteki ana öneme rağmen, kapsama alanımızdaki liman stokları büyük düşüşler kaydetti (DPW tek istisnadır). MSCI gelişmekte olan pazar endeksinde %23,9 düşüşe paralel olarak Drewry Port Endeksi YTD bazında% 22 düşüş gösterdi. İleride, durumun ne kadar uzun sürdüğüne ve kilit tüketici pazarlarına yayılmasının artmasına bağlı olarak derin bir durgunluk riskinin arttığına ve deniz ticaretindeki iyileşmenin 2021-22'ye doğru itildiğine inanıyoruz.

Kuru dökme yük taşımacılığı: Büyük talep merkezlerindeki emtia arzı ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle kiralama oranları baskı altındadır. COVID-19 salgını nedeniyle dünyanın birçok ülkesi karantinada olduğu için nisan ayında fiyatlar yükselecek ve bu da emtia ticaretinin durgunlaşmasına neden olacaktır. Kuru dökme gemi sahipleri için tek olumlu haber, Çin'deki normalleşme durumudur. Çin için en kötüsü artık bitmiş durumda  ve ülkenin ekonomik faaliyeti önümüzdeki birkaç ay içinde hızlanarak; ülkenin çelik üretimi, demir cevheri ve kömür ithalatı olumlu bir tablo oluşturacak.

LNG taşımacılığı: Virüs salgınının LNG ticareti ve LNG spot fiyatları üzerinde olumsuz bir etkisi olması nedeniyle LNG taşımacılığı oranları 1Ç20'da düştü. Çin’in LNG ithalatı, son üç ay içinde büyük Çinli LNG ithalatçılarının mücbir sebep ilan ettikleri ve pazardaki LNG sıkıntısını daha da kötüleştirdiği açıklandı. Kapsamımız altındaki LNG taşımacılık stokları 31 Mart 2020'de sona eren üç aylık dönemde% 25 ve% 39 azaldı.

LPG taşımacılığı: Drewry, Süveyş'in her iki tarafında da hızlı gemi mevcudiyetindeki artış ve pazarda hala mevcut olan tüccarlar için LPG navlun oranlarının Nisan ayında azalmasını bekliyor. Virüs Asya'da sanayi talebini etkilediğinden, tonaj artışı nedeniyle Mart ayında navlun oranları düştü. Baltık Endeksi (AG-Japonya), ayın ton başına 63,4 USD'den başladıktan sonra Mart ayında ton başına ortalama 57,8 USD seviyesine geriledi. Endekse paralel olarak, Asya ve Avrupa ülkelerinde COVID-19 içeren kilitlenmelerin LPG talebini azaltacağı için spot oranların ton başına ortalama 48,0 USD'ye düşmesini bekliyoruz.

Ham Petrol tanker taşımacılığı:Ham petrol tankerleri günlük fiyatları, petrol fiyatlarındaki keskin düşüş ve tüm önemli ticaret rotalarında artan kiralama faaliyetleri nedeniyle artan petrol tankerleri talebi nedeniyle Mart ayında önemli ölçüde artmıştır. Orta Doğu-Çin (TD3C) güzergahındaki VLCC kazançları, Mart ayında bir hızlanarak 28 Şubat'ta ~ 31.000pd'den 31 Mart'ta ~ 233.600pd'ye yükseldi. Daha büyük gemiler için TCE oranları, kilit ticaret rotalarında benzer bir eğilimi yansıttı. Ham tanker taşımacılığı stokları, geçtiğimiz haftalarda navlun fiyatlarındaki son dalgalanmanın ardından toparlanmayı başardı; ancak bu toparlanma COVID-19 salgınının yayılması ve ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle zayıf ekonomik görünüm ve potansiyel bir yavaşlama nedeniyle uzun sürmeyecek.

Ürün tankeri taşımacılığı: Ocak ayında sert bir şekilde düştükten sonra, rafine ürünlerin depolanmasındaki artış nedeniyle ürün tankeri taşımacılığı oranları geçtiğimiz ay arttı. Ham petrol fiyatlarındaki sert düşüşe paralel olarak rafine ürün fiyatları da düşerek alıcıların yakın dönemde bu ürünlerin fiyatlarındaki potansiyel artıştan faydalanmak istenmesi olasılığı doğdu. Virüs nedeniyle zayıf küresel ekonomik faaliyetler ve ulaştırma talebindeki düşüş, rafine ürün ticareti için risk oluşturur hale geldi.


Kaynak: Drewry