Dünya Limanlarının Depo Kullanımlarında Önemli Değişiklikler Oluyor!

Sonuçların gösterdiği üzere son iki haftada kovid-19 krizi nedeniyle limanların yüzde %35'inde, gıda ve tıbbi malzeme başta olmak üzere, depolama ve dağıtım tesislerinin kullanımında bir artış var. Bu sırada diğer limanlar depolama tesislerinin, kargo tiplerine bağlı olarak, hem aşırı hem de yetersiz kullanımını bildirdi.

Sonuçların gösterdiği üzere son iki haftada kovid-19 krizi nedeniyle limanların yüzde %35’inde, gıda ve tıbbi malzeme başta olmak üzere, depolama ve dağıtım tesislerinin kullanımında bir artış var. Bu sırada diğer limanlar depolama tesislerinin, kargo tiplerine bağlı olarak, hem aşırı hem de yetersiz kullanımını bildirdi.

Araştırma, kovid-19’un liman ekonomisine olan ikinci etkilerini Dünya Limanları Covid-19 Bilgi Portalı’nda ‘’Küresel Liman Sektöründe Ekonomi Nasıl Etkilendi?’’ sorusuna altında yayınladı.
IAPH Genel Müdürü Patrick Verhoeven; ‘’Bu kez, Afrika, Güney Amerika ve Karayipler’in ilk anketlerden daha iyi temsil edilmesiyle de birlikte, dünyanın dört bir yanından 90 liman yanıt verdi. Katılımcı limanlar yapı itibariyle değişti, bu yüzden her hafta devam eden karşılaştırılmada bu da hesaba katılmalıdır.’’  Diye yorumladı.
‘’Raporun dünyanın dört bir yanından ilgi duymasından memnunuz, üç bölgesel liman birliğinin de yardımıyla, altı basit soruya anonim cevaplar veren daha fazla limanı ankete kattık.’’ Buna ek olarak, bilgi paylaşımını ve iş birliğini görüşmek üzere Dünya Bankası Ulaştırma Bölümü’nün üst düzey yöneticileriyle konferans araması ile iletişim kurduk.’’ Dedi.

Karışık Bir Resim, Bazı limanlarda yoğun rağbet varken diğerlerinde ise durum tam aksi!

Geriye kalan limanlar kapasitesini kullanmakta sıkıntı çekerken, limanların yüzde %35’inde, gıda ve tıbbi malzeme başta olmak üzere, depolama ve dağıtım tesislerinin kullanımında büyük bir artış var. Geçtiğimiz hafta bu rakamlar bu büyük artışı rapor eden daha fazla sayıda limanı ve kapasite kullanımına erişmeyen daha az sayıdaki limanı işaret ediyordu. Kapasitesinin üzerine çıkan ya da altında kalan limanların pazar payında artış olmasına rağmen tüketim mallarına olan talep aynı kaldı.


Toptan kuru yük ve likit piyasalarında, katılımcıların neredeyse 3’te 2’si kullanım seviyelerinde herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Geriye kalan limanlar, yetersiz kullanım ya da depolama tesislerinin artan kullanımı arasında eşit bir şekilde yer tutmaktadırlar.

Birçok liman, tahıl ürünleri (pirinç, buğday) gibi temel gıda maddelerinin ithalatındaki artışa bağlı olarak liman ve terminal kullanımında bir artış olduğunu bildirilmektedir. Ancak stoklama uygulamalarına da başlayan ithalatçılar nedeni ile kapasite kullanımında büyük bir artış olması bu mallar için alışılmadık bir şey değil. Bazı limanlar, gelecekteki fiyatları tahmin edilerek toptan stratejik likit stoklandığını bildirdi. En kritik durum ise otomotiv sektörü oldu. Bayiiler yeni arabalarını satışlardaki düşüşler nedeni ile toplayamadıkları için rıhtımların yakınındaki depolama alanlarında aşırı kalabalıklaşma rapor ediliyor.

İşin diğer tarafında ise Covid-19 salgını öncesinde bildirilen bir fenomendir ki geleneksel kargo depolaması önemli ölçüde azalmıştı. Buna ek olarak, stratejik depolamanın olmadığı yerlerde, limanlar sıvı yükte düşüş bildirdiler, özellikle de ithal yakıt ve enerji üretimine bağlı ürünlerde. Bunun nedeni olarak ise talebin düşmesi gösterildi. Örneğin; otomobiller için benzin ya da endüstriyel üretim eksikliği. Benzer şekilde limanlar çimento ve kum taşıyan daha az gemi rapor ediyor veya hiç rapor etmiyor.