Güney Kore ile Kuzey Kore arasında ceset arama gerilimi!

Güney Kore, iki ülkenin deniz sınırındaki Yeonpyeong Adası açıklarında Kuzey Kore birliklerinin öldürdüğü güney koreli görevliden geriye kalanları arama çalışmalarına devam ediyor.

Pazar günü, Güney Kore kuvvetleri geçen hafta Kuzey Kore devriyesi tarafından öldürülen bir balıkçıdan geriye kalanları aramaya devam etti. Cinayetin abul edilmesine ve Kim-Jong-un'un özür dilemesine rağmen arama operasyonu, Kuzey Kore'nin itirazlarına yol açtı.

Cumartesi itibariyle, 39 Güney Kore Sahil Güvenlik ve Donanma gemisi, yarımadanın batı kıyısındaki Kuzey ve Güney Kore sularını sınırlayan Kuzey Sınır Hattı boyunca bölgeyi aramak için konuşlandırıldı.

Güney Kore hükümeti, devriyelerin hattın güneyinde kaldığını söylüyor. Sınırlar ise oldukça tartışmalı.

''Başka bir faciaya yol açabilir!''

Kuzey Kore'nin devlete ait Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), "Güney Kore'yi, Batı Denizi'ndeki askeri sınır çizgisi boyunca gerilimlerin artmasına neden olabilecek arama çalışmalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi. "Başka bir faciaya yol açabileceği için tetikte bekliyoruz."

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in hükümeti, her iki tarafın da olayla ilgili ortak bir soruşturma yürütmesini önerdi. Güney Koreli müfettişler, kurbanın ortadan kaybolmasıyla ilgili soruşturmaya devam ediyor.

Daha Önce Ne Olmuştu?

Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,  iki ülkenin deniz sınırında yer alan Yeonpyeong Adası açıklarında Kuzey Kore birliklerinin Güney Kore Okyanus ve Balıkçılık Bakanlığı’nda görevli 47 yaşındaki adamın ateş açılarak öldürdüğü duyurulmuştu. Öldürülen yetkilinin 500 tonluk gemiyle denetleme görevindeyken kaybolduğu vurgulanmıştı. Açıklamada, "Ordumuzun kapsamlı istihbarat analizine göre Kuzey Kore, adamı sularında buldu ve ona ateş edip bedenini yakarak şiddet suçu işledi. Ordumuz böylesine acımasız bir eylemi şiddetle kınıyor ve Kuzey Kore’yi şiddetle bir açıklama yapmaya, sorumluları cezalandırmaya çağırıyor" denilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’e olayla ilgili bir mektup gönderdiği aktarıldı. Moon, Kim Jong-un’un Güney Koreli yetkilinin ölümünden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini, korona virüsle mücadele tedbirlerinin bir parçası olarak vurulduğunu söylediğini ifade etti.

Deniz sınırında faaliyet gösteren Kuzey Kore birliklerinin, sularına giren Güney Koreli yetkiliye 10 elden fazla ateş açıldığı belirtildi. Öte yandan Temmuz 2008’den bu yana ilk kez Kuzey Kore, sivil bir Güney Koreliyi vurarak öldürdü. Temmuz 2008’de Kumgang mesire alanında yasaklı bölgeye girmesi sonucu Park Wang-ja, Kuzey Koreli yetkililer tarafından ateş açılarak öldürülmüştü.


KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER