Hekimler sezaryenle mücadele ediyor

Ankara'da düzenlenen Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi'nde artan sezaryen doğum oranları masaya yatırıldı.Türkiye ve dünyadan pek çok katılımcının yer aldığı Gebelik, Doğum...

Ankara'da düzenlenen Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi'nde artan sezaryen doğum oranları masaya yatırıldı.
Türkiye ve dünyadan pek çok katılımcının yer aldığı Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi'nde doğum sürecinde görev yapan personele birçok kurs ve ders verildi. 2-4 Aralık 2016 tarihleri arasındaki kongre kapsamında 8 farklı kursun verildiğini anlatan Kongre Başkanı Prof. Dr. Aydan Biri, "Bir tanesi doğum pozisyonları kursuydu. Bir bebeğin doğuma gelirken alması gereken pozisyonları biliyoruz. Bunlarda bir sapma olduğunda doğum eylemi duruyor ya da ilerlemiyor. Böyle bir durum olduğunda pozisyonu düzeltici bir takım manevralarda doğum eylemini başarılı bir şekilde gerçekleştirip sonlandırabilirsiniz. Bunu ebeler yapıyor. Bu manevralarla sezaryen doğumu normal doğuma çevirebilme şansımız oluyor" diye konuştu.
Doğuma hazırlık kursunun çok faydalı geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Biri, "Dünyada yeni bir uygulama değildir. Pek çok doğum felsefesi vardır. Koru gebe hazırlık sınıfında verdiğimiz eğitimi bir kurs olarak verdik. Kursların hepsi doğrudan beceri artırmaya yönelik olduğu için çok ilgi gördü. Doğuma hazırlık sınıfımız bir buçuk yılına girdi. Genellikle eşlerle katılıyor anne adaylarımız. Yaşayacağı tecrübeyi öğreten ve bunlarla nasıl bir süreç geçireceğini öğreten bir eğitim ve beceri kazanma sürecinden geçiriyoruz anne adaylarını. Sadece teorik değil pratik metotlar da öğretiliyor" dedi.
Doğumun multidisipliner bir kavram olduğuna vurgu yapan Biri, "Ülkemizde ebelerin dağılımı, beceri düzeyleri ve doğuma katılım oranları değişken ve yeterli değil. Tüm toplum açısından bakıldığında doğum sadece anne adayı için değil herkes için en büyük olay. Bir bireyin dünyaya gelişi, o bireyin haklarının savunacak da birilerinin olması gerekiyor. Bunu hekim savunacak, sağlık otoriteleri savunacak, bunu anne savunacak. Çünkü herkes sorumluluk alıyor. Annenin sorumluluğu doğruya ve bilgiye dayalı tercihler ile belirlenirken, hekim, ebe ve diğer sağlık personelinin sorumluluğu ise doğru ve iyi tıbbı uygulamalarını yerine getirmek" ifadelerini kullandı.