KKTC'de dalış turizmi nasıl geliştirilebilir?

'Çevre ve İnsan'da alternatif turizm ve deniz konusu ele alındı. Programının bu haftaki konuğu Merit Otelleri Dalış Merkezleri Koordinatörü Savaş Yapman konuk oldu.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Çevre ve İnsan" programının bu haftaki konuğu Merit Otelleri Dalış Merkezleri Koordinatörü Savaş Yapman konuk oldu. Programda “Alternatif Turizm ve Deniz” konusu ele alındı.

Merit Otelleri Dalış Merkezleri Koordinatörü Savaş Yapman, yıllarca Türkiye'de dalış sektöründe çalıştığını, Türkiye'de Sualtı Sporları Federasyonu'nda görev aldığını belirtti. Yapman, Merit Otelleri ile yapılan görüşmeler sonrasında, Kıbrıs'ta dalış turizminin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacı ile buraya geldiğini açıkladı. Sualtı sporlarının gelişimi için öncelikle sualtı habitatının korunmasının ve kaybolan habitatın yerine yeni habitatlar oluşturulmasının önemine dikkat çeken Yapman, batıkların da bir habitat olduğunu ancak KKTC'de dalınabilecek batık olmaması sebebi ile bir batık projesi oluşturmanın faydalı olacağını ifade etti. Savaş Yapman bu bağlamda Kuzey Kıbrıs Merit Yapay Resif Projesi oluşturulup bakanlığa sunulduğunu ve projenin bakanlıktan onay aldığını bildirdi. Batık projesinin sualtı canlılarına yapay barınak olacağını söyleyen Yapman, aynı zamanda batıkların içine Kıbrıs ile ilgili görseller yerleştirmeyi planladıklarından söz etti. Yaklaşık 4.5 tonluk bir Medusa heykeli yaptırdıklarını ve heykelin korunaklı bir bölgede suya bırakıldığını açıklayan Yapman, 1 sene içerisinde bölgeye dalışların başlayabileceğinden bahsetti.

Türkiye'de dalış merkezlerinin Spor Bakanlığı’na bağlı olduğunu söyleyen Yapman, dalışın bir aktivite olduğunu bu nedenle KKTC'nin turizm potansiyeli ile paralel olarak, merkezlerin Turizm Bakanlığı’na bağlanması gerektiğinin altını çizdi. Yapman, Türkiye'de de dalış merkezlerinin Turizm Bakanlığı’na bağlanmaları için mücadele verdiklerini ekledi. Gemilerin nasıl batırıldığı konusunda ayrıca bilgiler veren Yapman, gemilerin kesinlikle rastgele batırılmadığının altını çizdi. Yapman, gemilerin denize ve habitata zarar verecek unsurlardan arındırıldıktan sonra batırıldıklarını açıkladı. Temizleme işlemlerinin masraflı olduğuna dair yanlış bir anlayış olduğuna dikkat çeken Yapman, bu işlemlerin masrafsız yapılabileceğini belirtti.

Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer ise Güney Kıbrıs'ta 8 tane batık bulunduğunu belirtirken, bunlardan biri olan Zenobia enkazının, dünyanın en ünlü dalış çekim yerleri arasında olduğunu bildirdi. Buraya bir milyon kişinin dalış yaptığının söylendiğini belirten Adalıer, bunun turizm açısından büyük bir getiri olduğunu vurguladı. Dalış konusunda KKTC'nin çok yol kat etmesi gerektiğine dikkat çeken Adalıer, dalış okullarının hangi bakanlığa bağlanması gerektiğine karar veremediklerini söyleyerek, bu gibi belirsizliklerin de sualtı sporlarının gelişmesine zarar verdiğini açıkladı.

Çevre ve İnsan programının söz konusu bölümü 4 Aralık 2016 Pazar günü 11:00-11:45 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.