Korint Kanalı geçişleri askıya alındı: Aylar sürebilir!

Yunanistan'ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası'ndan ayıran, tümüyle yapay olan Korint Kanalı'nden yapılacak geçişlerin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı açıklandı.

Yunanistan'ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası'ndan ayıran, tümüyle yapay olan Korint Kanalı'nden yapılacak geçişlerin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı açıklandı ve Tarihi kanalın ayakta kalabilmesi için 'yüz milyonlarca avro' yatırıma ihtiyacı olduğunun altı çizildi.

Yunanistan'daki Korint Kanalı'nın, bu yaz 128 yaşına gireceği ve kötü bir şekilde yaşlandığı belirtiliyor. Dikey toprak duvarlarında sıklıkla tekrarlanan heyelanlar, yetkililerin geçen yılın Kasım ayından bu yana operasyonları ara sıra durdurmasına neden olduğu bilinmekte.

Ocak ayının sonunda kanalın işletme şirketi Corinth Canal Co, güvenliği sağlamak için daha da sert önlemlerin gerekli olduğunu farketmesiyle, kanal trafiğinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını bildirerek kanal konusunun acil durum teşkil ettiğinin altını çizdi.

Kanalın açılması aylar alabilir!

Bu kararın, kanalda yaşanması muhtemel bir çöküş riskinin önlenmeyeceği bilinse de, bürokrasiyi hızlandırması ve onarım ihalelerinin bir an önce ele alınmasıyla sonuçlanması bekleniyor. Yerel paydaşlar, kanalın yeniden açılmasının haftalar, hatta belki aylar alabileceğinden endişe ediyor.

Elefsis Denizcilik Acentası Başkanı Costas Tselikas, "Kanalın geçmişte bu kadar uzun süre kapatıldığını hatırlamıyorum.'' ifadelerini kullandı.

Küresel deniz taşımacılığına bir darbe değil!

Kapatma kararının, küresel deniz taşımacılığına bir darbe olmadığı ayrıca belirtilmekte. Öyle ki 1893'te çalışmaya başladığında büyük bir mühendislik başarısı olmasına rağmen Korint Kanalı, büyük ve modern gemiler için çok dar ve çok sığdır. 24 metreden daha geniş olan gemiler 8 metre derinlikteki bu kanalda seyir gerçekleştiremiyor.

Ancak kanal, iç ticaret ve turizm için önemini korumakta. Her yıl 5.000'den fazla gemi ve tekne, sadece manzaranın tadını çıkarmak veya Ege ile İyon Denizi arasındaki oldukça kısaltılmış seyir sürelerinden yararlanmak için bu kanalı kullanıyor.

Büyük zaman ve yakıt tasarufu!

Yunanistan'ın en büyük limanlarından ikisi olan Pire'den Patras'a giden gemilerin, kanalda seyrederek 18 saat ve yakıtlarının yaklaşık üçte birini tasarruf ettikleri biliniyor. Venedik'ten Pire'ye seyreden küçük bir yolcu gemisi, kanal vasıtasıyla seyir uzunluğunu neredeyse beşte bir oranında azaltarak 721 mile indiriyor.

Tarihi geçişin etkileyici görüntüleri!

Ekim 2019'da, Fred Olsen Cruise Lines tarafından yönetilen, 1993 inşa 24.300-gt Braemar isimli gemi 6 kilometrelik Korint Kanalı'nda seyreden en uzun gemi olmuştu. Elefsis Gemi Acenteliği tarafından düzenlenen bu geçişin görüntüleri hala YouTube'da izlenebilmekte.

 

Her ne kadar 2019'da bu kanal Braemar'da seyahat eden turistler için zevkli olsa da, geçen Kasım ayında 6.400 dwt'lik çimento gemisi Seaven Star'da çalışan 17 denizci için korkutucu bir deneyim yaşattı. Gemi, 22 Kasım gecesi kanalın içinden çekilmek zorunda kaldığında yaklaşık 1.200 metreküp toprak pruvasının ön alt kısmına çarpmıştı.

10.9 milyon dolar tutarında sistem!

Bu toprak kaymalarının, sıklıkla doğal erozyon, şiddetli yağmurlar veya depremlerden sonra meydana geldiği, ayrıca II.Dünya Savaşı sırasında, Alman işgal kuvvetlerinin kanalın dik duvarlarını daha da istikrarsızlaştırdığı biliniyor. Kanalın güvenli trafiğini eski haline getirmek için yetkililer, yamaçları izlemek ve heyelanları erkenden uyarmak için 10.9 milyon dolar tutarında yatırım yaparak yeni bir çevrimiçi sistem kurmayı planlıyor. Ayrıca, tüm kanal bölgesini turizm açısından canlandırmak için yeni bir şehir planı düşünülmekte.

Ekonomik sıkıntılar çeken Yunanistan'da bu tür meblağları toplamanın kolay olmayacağının altı çiziliyor. Covid-19 nedeniyle turizm seferlerinin durmasının Corinth Canal Co.'nun gelirini de düşürdüğü bilinmekte.

KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER