Kurslarla İlgili Öneri Komisyon'dan Döndü

CHP'nin kendi Anayasa mahkemesi'ne taşıdığı konuda Komisyon'da tersine önerge vermesi şaşkınlıkla karşılanırken, Üniversite düzeyinde eğitime AKP ve MHP sahip çıktı.

Kurslarla İlgili Öneri Komisyon'dan Döndü

CHP'nin kendi Anayasa mahkemesi'ne taşıdığı konuda Komisyon'da tersine önerge vermesi şaşkınlıkla karşılanırken, Üniversite düzeyinde eğitime AKP ve MHP sahip çıktı.

CHP' nin 114 imza ile  birlikte  Anayasa mahkemesine sevkettiği  ve  Anayasa Mahkemesinin    21.03 2007  tarihinde  E 2005 / 44- K  2007 / 31 sayılı kararıyla    Özel Kursların  Uzakyol Vardiya Mühendisi  ve Uzakyol  Vardiya Zabiti  yetiştirilmesini  iptal  etmişti. 

Anayasa Mahkemesi   iptal kararında ;

1- Lisans düzeyinde  eğitimin ancak  Yükseköğretim Kurumlarına bağlı  Üniversiteler  bünyesindeki  Fakülte ve yüksekokullarla  verilebileceği ,

2- Gemiadamları Sınav Merkezi  ( GASM )  Denizcilik  Eğitimi  Denetleme  Kurulu’ nun  kuruluş faaliyet  ve mali hususlarına ilişkin  temel esasların  yönetmelik ile değil  kanun ile belirlenmesi gerekliliği üzerine  karar vermişti.

Denizcilik Müsteşarlığı  07.05.2008 tarihinde ( GASM )  ile ilgili   bu konunun  "TBMM  Bayındırlık , İmar, Ulaştırma  ve Turizm" komisyonunda  görüşülmesi ve   kabulü halinde TBMM  sevk edilmek üzere dün saat 10.30'da toplandı .

Komisyona  Ulaştırma bakanı Binali  YILDIRIM , Denizcilik Müsteşarı  Hasan NAİBOĞLU , Deniz Ulaştırma Genel Müdürü  Kapt. Özkan POYRAZ  ve diğer Müsteşarlık yetkilileri  hazır  bulundular.

Komisyon Başkanı  AKP Samsun Milletveki  Mustafa DEMİR,  Başkan Yard. İdris GÜLLÜCE ve komisyon üyeleri MHP  Durmuş Ali TORLAK , MHP Ahmet Kenan TANRIKULU , CHP  Metin ARİFOĞLU ,  CHP Mevlüt COŞKUNER , CHP  Hüsnü ÇÖLLÜ  ( Komisyon üyesi değil )  ve diğer komisyon üyeleri    hazır bulundular .

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Kpt. Atilla KOCATAŞ  bu önemli  konunun  komisyonda  görüşüleceği ve  hazırlanan  önergenin önemine istinaden   komisyon toplantısında hazır bulundu.

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü ÇÖLLÜ tarafından hazırlattığı  öne sürülen ve  Komisyon üyesi  CHP Artvin Milletvekili  Metin ARİFAĞAOĞLU tarafından  özel Kurs sahibiplerinin önünü açmak üzere verdiği bu  önergede   "STWC  sözleşmesinde  Lisans  düzeyinde  belirtilmeyen  eğitimlerin  Müsteşarlık   izinince  verilmesi " şeklinde sunarak  kabul edilmesini istendi.

Bilindiği üzere halen Türkiye'de Üniversite düzeyinde verilebilen Uzak Yol Yeterlik Belgesi eğitimi için STCW sözleşmesinde Üniversite düzeyi eğitim bir ön şart olarak koşulmamakta. Dolayısıyla önerge CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülen gerekçe ile de, da çıkan Karar'la da çelişti.

Komisyonda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım daha once  bir  MHP Milletvekilinin  soruya cevap  olarak ve bu konuya istinaden  genel bir konuşma yaptı.

Ulaştirma Bakanı Yıldırım,  konuşmasında "gemilerde çalışan  zabitan sınfı  ve personelin nasıl oluştuğu ,  Ortalama Denizde çalışan zabitlerin  çalışma süresinin yaklaşık  8 yıl olduğunu  ve  bu zabitlerin  Üniversite ve Yüksekokullardan mezun olduklarını ,  Denizde ve karada çalışan zabitlerin sayısının henüz tesbit edilemediğini  ancak  elindeki verilere göre  zabit sayısının  Güverte  19716   Makine  11306  kişi olduğu ve ayrıca  tayfa sınıfının 241.000 civarında olduğunu" söyledi.

Yıldırım'ın "Verilen önergenin  Anaysa  mahkemesinin  kesin kararıyla çelişkili olduğunu ve  bu önergeyi Kabul edemeyeceğini" beyan etmesi üzerine oylamaya geçildi, önerge  AKP ve MHP  nin oylarıyla  kabul edilmedi. 

Daha sonra diğer konu olan GASM ile ilgili  önergeye geçildi  Önergeyi  Bolu  Milletvekili Fatih METİN verdi.

Müsteşarlık tarafından hazırlanan  önerge metninde Denetleme Kuruluna  lisans düzeyinde eğitim almış  Denizcilerden 3 yıl süreyle  seçilmesi önerildi ,  Denetimcilere verilecek  ücretlerin günün koşullarına uygun  olarak verilmesini ve  çeşitli kademelere gore   değerlendirilme yapıldı, özlük hakları  görüşüldü ve oylamaya geçilerek  Kabul edildi.

DenizHaber.Com