Maddi imkansızlıklar yüzünden iyileşemeyen 14 yaşındaki Zarife, yardım bekliyor

Azerbaycan'da yaşayan ve psiko-motor gelişimi geriliği teşhisi konulan 14 yaşındaki Zarife Penahova, maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavi olamıyor. Tedavi için Tebriz'e ve Erzurum'a gelen ancak sağlığına kavuşamayan ve ailesinin yardımı olmadan hiçbir şey yapamayan Zartife, tedavisi için yardım bekliyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye bağlı Bine kasabasında yaşayan Penavoh ailesinin kızı Zarife uzun yıllardır hastalıkla mücadele ediyor. Nahçıvan'dan gelerek Bine kasabasında küçük bir evde kirada kalan Penahov ailesinin 14 yaşındaki kızı Zarife Penahova, ailesinin yardımı olmadan hiçbir şey yapamıyor. Psiko-motor gelişimi geriliği teşhisi konulan Zarife, fiziksel olarak yaşıtlarından çok farklı olmasına bakmayarak zihinsel olarak hiç bir farkı yok. Uzaktan eğitim alan Zarife derslerinden iyi notlar alıyor. Ali Penahov ve Gülbeniz Penahova çiftinin 10 yaşındaki oğlunda ise hiçbir anormallik gözlemlenmedi. 

Doktorların çok nadir bir hastalığı olduğunu söylediği küçük kızın tedavisi 9 aylıkken başladı. Zarife'nin doğumundan beri hastalıkla mücadele ettiğini belirten annesi Gülbeniz Penahova, “Azerbaycan'da tedavi ettirdik, tedavi için İran'ın Tebriz şehrine, Türkiye'de Erzurum'a gittik. Bunların hiçbirinin etkisi olmadı. Erzurum'da çocuğumuzun tedavisinin Ankara'da yapılabileceğini söylediler. Bizim, çocuğumuzu orada tedavi ettirmeye gücümüz yok. Tedavi masrafları çok olduğu için imkanımız yetmiyor. Tebriz'de ayaklarından ameliyat olması gerektiğini söylediler ama ona da imkanımız olmadığı için ameliyat olamadı” dedi.