Maersk: İklim değişikliği önlemlerinin faturasını tüketiciler ödeyebilir!

Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden biri olan MAERSK'in Ceo'su, insanların iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacağına inandıkları takdirde mallarının taşınması için bir miktar daha fazla ücret ödemeye istekli olacağının altını çizdi.

Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden biri olan MAERSK'in Ceo'su BBC'ye yaptığı bir açıklamada, insanların iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacağına inandıkları takdirde mallarının taşınması için bir miktar daha fazla ücret ödemeye istekli olacağının altını çizdi.

''Dünyayı en çok kirleten 6. ülke olurdu!''

Maersk CEO'su Soren Skou; ''Ayakkabıdan tıbbi ekipmana kadar taşımacılık, herhangi bir ürünün üretilmesinde başlayan karbon emisyonu salınımının büyük bir parçası olmakta. Sektör, bir bütün olarak küresel toplamın yüzde 2'sini oluşturmakta. Bu, eğer bir ülke olsaydı Almanya'nın da üzerine çıkarak dünyayı en çok kirleten 6. ülke olurdu.'' ifadelerini kullandı.

Şirketinin küresel lojistiği karbonsuzlaştırma yolunda hırslı olduğunu belirten Soren Skou şöyle devam etti, "Vietnam'dan konteynere yüklenen bir çift spor ayakkabının bulunduğu tek bir kutuyu düşünün. Bu ayakkabı çifti başına altı sent gibi bir rakamın, alıcılar için tüketim fırsatlarını gerçekten etkileyeceğini düşünmüyorum. Tüketici bakış açısından baktığımda, bunun yapılabileceğinden kesinlikle eminim.''

''Fiyatların %20 oranında artması gerektiği anlamına gelir''

Şu anda şirketin yakıta yılda 4 milyar dolar  harcadığını belirten Skou, ''Karbonsuz operasyonlar için belki de bu miktarı iki katına çıkarmalıyız. Bu ekstra maliyetleri karşılamak, Maersk'in kendi müşterilerinden talep ettiği fiyatların %20 oranında artması gerektiği anlamına gelir.'' ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgını nedeniyle başlayan sorunlarla geçen yılda Maersk'in kârının %44 artarak 8.2 milyar doların üzerine çıktığı ve bunun büyük çoğunluğunun malların deniz yoluyla taşınmasından elde edildiğinin altı çizildi. Bu karların büyük kısmının halihazırda emisyonların azaltılmasına yatırıldığı belirtiliyor. Danimarkalı şirket geçtiğimiz günlerde, 2023 yılında metanol yakıtlı motora sahip olacak dünyanın ilk karbon nötr gemisini suya indirme planını duyurmuştu.

''Büyük sermaye yatırımı gerektirecek ve yıllar alacak!''

Almanya'daki Kuehne Lojistik Üniversitesi'nden Profesör Alan McKinnon, "Metanol kullanımı kesinlikle karbondan arındırılmış deniz taşımacılığı için daha uzun vadeli bir yol sunuyor. ancak üretimi ve dağıtımı ölçeklendirmek büyük sermaye yatırımı gerektirecek ve yıllar alacak." ifadelerini kullanıyor.

Karbonsuzlaştırma lojistik endüstrisinin diğer bölümlerinde de yoğunlaştırılmalı!

Denizcilik sektörünün bir bütün olarak sıfır emisyonlu gemiler tasarlamak ve inş etmek üzere 5 milyar dolarlık bir plan üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2014 raporunun yazarlarından biri olan Prof McKinnon şunları söylüyor; "Lojistiği karbonsuzlaştırma çabalarının, lojistik endüstrisinin diğer bölümlerinde de yoğunlaştırılması gerekiyor."

Bu konulardan bağımsız olarak pandemi nedeniyle küresel ticaretin kesintiye uğrama potansiyeli hakkında endişelere sahip oduğunu belirten Skou; ''Gemilerde çalışan 200.000'den fazla denizci şu anda sözleşmelerinin bitmesine rağmen denizde mahsur kaldı. Geçen ay, Maersk bu durumu "denizde insani bir kriz" olarak nitelendirdi ve tüm hükümetleri onlara kilit işçiler olarak muamele etmeye çağıran 300'den fazla şirket ve organizasyondan birisiydi. Dünyanın henüz mürettebatın bitme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu düşünmüyorum ancak başta insani nedenler olmak üzere, tedarik zincirinin sürdürülebilirliği nedeniyle özgürce hareket etmelerine izin verme gereğini ısrarla vurguluyorum.'' ifadelerini kullandı.