Mürettebat değişikliği krizinin boyutu geçen yılı geçebilir!

Dünyanın en önemli merkez limanlarından birçoğunun son zamanlarda Güney Asya ülkelerine uğrak yapmış denizcilerin önüne engeller dizmesi, mürettebat değişikliği krizinin geçen yılın ortasında görülen seviyelere geri dönebileceği ve hatta geçebileceği konusundaki endişeleri giderek artırıyor.

Tahminler, dünyadaki 1,5 milyon denizciden 200.000'inin hala sözleşme süresini aşmalarına rağmen gemilerde çalıştığını gösteriyor. Ancak, dünyanın en büyük üçüncü deniz çalışanı sayısına ev sahipliği yapan ve şu anda birçok liman tarafından girişi yasaklanan Hint denizcileri ile denizdeki işgücü sıkıntılarının daha da genişleyerek geçen senekinden daha büyük bir mürettebat krizine dönüşebileceği öngörülüyor.

10 ay önceki en kötü noktasında mürettebat değişikliği krizi, 400.000 denizcinin sözleşme sürelerini aşarak çalıştığı küresel bir çıkmaz haline gelmişti. Denizcilik Çalışma Sözleşmesi ise bir denizcinin görev yaptığı gemide hizmet vermesi gereken maksimum sürenin kesintisiz 11 ay olduğunu belirtmekte. Dolayısıyla kriz, 400.000 denizcinin 11 aydan daha fazla süredir gemilerinde çalışıyor oldukları anlamına geliyordu.

Çin, son üç ay içinde Hindistan'a uğrak yapmış gemileri yasaklıyor!

Birleşik Arap Emirlikleri Fujairah limanı ve Singapur'daki limanlar, son iki haftada Hindistan'a uğrak yapmış gemilerin mürettebat değişikliği operasyonlarını yasakladı. Diğer başka limanlar daha da sert önlemler aldı. Örneğin Çin, Zhoushan, son üç ay içinde Hindistan veya Bangladeş'e uğrak yapmış herhangi bir gemi veya mürettebatın girişini tamamen yasakladı.

Synergy Group CEO'su Rajesh Unni; "Hindistan ve diğer ülkelerde Covid'in yeni türlerinin hızla yayıldığını görüyoruz, bu da endüstrimiz için büyük bir endişe kaynağı olmalı.'' dedi.

Mürettebat değişikliği krizi sona ermedi!

Hong Kong merkezli Anglo-Eastern Univan Group CEO'su Bjorn Hojgaard; “Mürettebat değişikliği krizi sona ermedi. Aslında, 2021, birçok mürettebat tedarik ülkesindeki Covid vakalarındaki son artış ile beraber, limanların bu ülkelerin denizcileri için kapatılması nedeniyle geçen yıla göre daha kötü olabilir. Deniz ticaretinin hız kesmeden devam etmesi için hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, denizcilere kilit işçiler olarak öncelik vermeli ve denizcilerin öncelikli aşılanmasını hızlandırmalıdır.” diye uyardı.


KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER