Mürettebatını Terkeden Armatöre Deniz Mahkemesinden Ceza

Şanghay Denizcilik Mahkemesi, Hindistan firması Varun'a mürettebatını terkettiği hükmüyle  115.000 usd ceza verdi.

nŞanghay Denizcilik Mahkemesi, Hindistan firması Varun'a mürettebatını terkettiği hükmüyle  115.000 usd ceza verdi.

Varun şirketine ait Amba Bhakti adlı aframax gemisindeki mürettebat, Çin mahkemelerinde  geminin Hintli  armatörüne dava açtı  ve ödenmemiş maaşlarını almak ve ülkelerine dönmek için kanuni yollara başvuracak dünya çapında terkedilmiş yüzlerce denizci için bir yol açtı.

Çinli Laodong Daily gazetesine göre, Hintli ve Bangladeşli 5 mürettebat Şanghay Denizcilik Mahkemesi'ndeki davayı kazandılar ve gazetede yeralan habere göre  Varun firmasının mürettebata  110.000 usd birikmiş maaş ve 5.000 dolar tazminat ödemesi gerekiyor.

1997'de inşa edilen Amba Bhakti'nin mürettebatına  Şubat ayından  bu yana ödeme yapılmamış ve tankerdeki şartlar ve malzemeler o zamandan beri bozulmuştur. Gemi, Şangay'ın kuzeyinde bir tersane yakınlarında  terk edilmişti.


Gemi terk edilme vakaları bu yıl önemli ölçüde artarken, bu önemli karar  diğer mağdur  denizcileri yasal tazminat aramaya zorlayabilir.

Gemiadamları Misyonu, charterer firmaları geçmişte mürettebatına  kötü davranan  firmalarla çalışmaktan kaçınmaları konusunda zorlarken liman yetkililerinden limanlara girmeden önce gemilerin gerekli finansal kaynakları bulundurmalarını sağlamalarını istiyor. İngiliz hayır derneği Reverend Ken Peters bu yılın başında konuyla ilgili şu açıklamada bulunmuştu: 

"Ücretlerin ödenmemesi sonucunda aileler sık sık  kiralanmış evlerinden çıkarılıyor,  morgage borçlarını, çocuklarının eğitim masraflarını ödeyemiyorlar. Gemiadamları, masrafları azaltmak için basit bir hedeftir fakat masumlara bu tür cezalandırma önlemleri vermek ve durumlarını görmezlikten gelmek etik değildir.. Bu tür davranışlar kabul edilemez ve nakliye endüstrisi diğer ticari işlerini  korumaya çalışırken, işlerini sürdürmek için tek tek gemilerini feda edenler hakkında seslice konuşmalıdır. "

(Kaptan Haber Ajansı Özel Haber)