Ölen kaptanın cenazesi ailesine teslim edilemiyor: Bir ayda ikinci vaka!

Bir ay içinde ikinci kez, ölen bir denizcinin cenazesinin pandemi kısıtlamaları nedeniyle ailesine teslim edilmesinin engellendiği açıklandı.

Bir yılı aşkın bir süredir, önde gelen denizcilik örgütleri ve hayır kurumları, pandemiyi kontrol altına almak için getirilen kısıtlamalar nedeniyle denizcilerin karşılaştığı zorluklara karşı uyarıda bulunuyor. Bir ay içinde ikinci kez, ölen bir denizcinin cenazesinin bu kısıtlamalar nedeniyle ailesine teslim edilmesinin engellendiği açıklandı.

Birleşik Krallık merkezli uluslararası insan hakları derneği Denizde İnsan Hakları, Çin ve diğer ülkelerdeki yetkililere, yaklaşık iki aydır gemisinde bekletilen kaptanın cenazesinin transferine yardımcı olmaları için çağrıda bulunuyor.

Vantage Wave isimli Liberya bayraklı kargo gemisinin kaptanı 19 Nisan 2021'de gemisi seyir halindeyken hayatını kaybetti. 33.477 dwt'lik kargo gemisi 7 Mayıs 2021'de Çin'deki Guishan demir sahasına ulaştı ve bir aydan fazla bir süredir yanaşma ve tahliye talimatlarını bekliyor.

Kaptanın ölümünden sonra, cesedin karaya çıkarılması için işlemler başlatılsa da Denizde İnsan Hakları, Singapur, Malezya, Güney Kore, Tayvan, Vietnam, Filipinler ve Japonya'nın, kaptanın cenazesinin Romanya'daki ailesine teslim edilmesi üzere limana indirilmesini reddettiğini bildirdi.

Geminin ticari seferini iptal etmişti!

Bu son olay, Ital Libera isimli benzer bir zorlukla karşılaşan başka bir geminin, kaptanın cenazesinin ailesine teslim edilmek üzere İtalya'ya dönmesinden hemen sonra geldi. Gemi sahipleri olağanüstü bir adım attı ve mücbir sebep ilan ederek geminin ticari seferini iptal etti. Dolayısıyla geminin armatör şirketi, İtalyan kaptanının cenazesinin ailesine teslim edilmesi için geminin Endonezya'dan İtalya'ya seyretmesi talimatını verdi. Birçok ülke, İtalyan hükümetinin müdahalesine rağmen, kaptanın cenazesinin karaya inmesine ve ülkesine transfer edilmesine izin vermedi.

KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER