Prof. Dr. Adnan Lavkan vefat etti

Yüksek Denizcilik Okulunda ekonomi dersleri veren ve öğrencilerin büyük sevgi ve sempatisini kazanan Prof. Dr. Adnan Lavkan vefat etti.

Yüksek Denizcilik Okulunda ekonomi dersleri veren ve öğrencilerin büyük sevgi ve sempatisini kazanan Prof. Dr. Adnan Lavkan vefat etti. 

Prof. Dr. Adnan Lavkan kimdir?

1925 yılında İstanbul'da doğdu. Çocukluğunda Sunbatof adlı mürebbiyesinden İngilizce ve Fransızca piyano dersleri aldı. Kabataş Erkek Lisesi'nden sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. İstanbul İktisat Fakültesi'nde Lisan ve Aprofondi sınavlarını vererek doktora çalışmalarına başladı. Londra'da School of London'a gönderildi. Burada altı ay bilimsel araştırma yaptı. Türkiye'ye dönüşünde Birleşmiş Milletler Yakın ve Orta Doğu Enstitüsü'nde Sanayi İlişkiler Uzmanı olarak atandı. Bir Amerikan bursu kazanarak Michigan Üniversitesi'ne doktora tezini tamamlamak üzere bir yıl süre ile gönderildi. Bu arada Michigan Üniversitesi'nde master derecesini sağlayarak Türkiye'ye döndü. KARA ve İŞTİRAK ve DEMOKRASİ adlı doktora tezini savunarak İktisat Doktoru oldu.

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışması olarak Türkiye'de İzmir ve Erzurum hattı altında kalan Anadolu'muzun güneyinde ilk Türk Üniversitesi kurulması için kendisine yapılan teklifi kabul ederek Çukurova Üniversitesi'nin temelini atmak üzere İktisadi ve Ticari İlimleri Fakültesi'ni kurdu ve dekanlık yaptı. Daha sonra gelişen bu üniversitede yedi yıl Rektörlük görevini icra etti. Kıbrıs çıkartmaları sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri ile lojistik çalışma yaptı. Marrielan Üniversitesi'nden alınan bir teklif üzerine Paul Samuelson Programı çerçevesinde doktora çalışmaları ve kredileri verdi. İstanbul'a dönüşte eğitim çalışmaları olarak Tuzla Denizcilik Okulu'nda ARGE Başkanı olarak 12 yıl süreyle sözleşmeli bilimsel çalışmalarını sürdürdü.

Makro taşımacılık, sigortacılık, ekonomik istihbarat konularında İngilizce kitaplar yazdı. Kings for Skyler Ny. Denizcilik Akademisi'nin programlarını Denizcilik Yüksek Okulu programlarına adapte ederek modernize etti. Halen Florida'da Miami Üniversitesi'nde misafir akademik üye olarak incelemeler yapmakta, ayrıca ülkemizde Yüksek Denizcilik Okulları Derneği'nde, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı Fakültesi'nde, Türk Kültür Vakfı, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Yardım Vakfı'nda, Üniversiteler Kültür ve Eğitim Vakfı'nda Yönetim Kurulu Başkanı, Türk Basın Birliği, İstanbul Merkez Örgütü'nde Yönetim Kurulu Üyeliği çalışmalarını sürdürmekteydi.

Prof. Dr. H. Adnan Lavkan evli, iki çocuk ve bir torun sahibiydi.