Saydam: Kanal İstanbul Neden Olmaz?

İBB ile Şehir Hatları tarafından düzenlenen 'Deniz Çalıştayı'nda Prof. Dr. Cemal Saydam, 'Kanal İstanbul Neden Olmaz?' adında bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Cemal Saydam, Kanal İstanbul hakkında teknik bilgileri paylaştı ve konunun 'eşyanın tabiatına aykırı' olduğunu dile getirdi.

İBB ile Şehir Hatları tarafından düzenlenen “Deniz Çalıştayı”nda Prof. Dr. Cemal Saydam, ‘Kanal İstanbul Neden Olmaz?’ adında bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Cemal Saydam, Kanal İstanbul hakkında teknik bilgileri paylaştı ve konunun ‘eşyanın tabiatına aykırı’ olduğunu dile getirdi. Akdeniz ile Karadeniz’in yapı ve akıntı olarak birbirinden farklı olduğunu ifade eden Prof Saydam, Kanal İstanbul’un çevreye ve ekolojik dengeye de ciddi zararlar vereceğini vurguladı.



Astımlı Doğan Çocuk
“Marmara, astımlı doğan çocuk; Marmara’nın fazla üzerine gitmemek lazım” diyen Saydam, Karadeniz ve Akdeniz’in tuzluluk oranının balık miktarının, turizm oranının farklı olduğunu ifade etti. Saydam, Karadeniz’e giren tüm suların tatlısu (nehir ve yağmur) ama Karadeniz’in kendisinin tuzlu olduğunu söyledi. Boğazdaki  akıntı rejiminin çok enterasan olduğunu belirten Saydam, Çınarcık Çukuru hakkında da önemli bilgiler verdi.


Marmara, ekstra bir yükü kaldıramaz, ölür...!
“Marmara, ekstra bir yükü kaldıramaz, ölür” diyen Saydam, Kanal İstanbul hakkında çok fazla bilgi kirliliği olduğunu ve bilgiler dışında tevatür minvalli konuşmaların ağırlıklı olduğunu söyledi. Ekolojinin mutlaka etkileneceğini ifade eden Saydam, Kanal İstanbul’un hayata geçmesiyle beraber, eski Haliç gibi kokunun İstanbul’a peydah olacağını belirtti.

Bu proje rafa kaldırılmamalı, unutulmalı
“Bu proje rafa kaldırılmamalı, unutulmalı” diyen Prof Saydam, Kanal İstanbul’un sadece rant mantığıyla gündemde olduğunu ama ranttan daha önemli şeyin gelecek nesillere bırakılacak miras olduğunu belirtti. Prof. Saydam, konunun daha yeterince tartışılmadan, akademik ve bilim çevrelerinin konuya dahil edilmeden bir sorunsala dönüştürüldüğünü son olarak vurguladı.



Baysal: Kanal İstanbul Karşısında Yerel Halk ve Başka Bir Kent Tahayyülü
‘Kanal İstanbul Karşısında Yerel Halk ve Başka Bir Kent Tahayyülü’ adlı bir araştırma yaptığını ve bu araştırmadan çıkan sonuçların çok şaşırtıcı olduğunu anlatan Bağımsız Araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal, Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı projelerinin o yörede nasıl bşr demografik değişime neden olduğunu söyledi. Baysal, “Kanal İstanbul karşısında demografik nüfus ciddi derecede değişti ve değişecek. Yerel halk, Kanal İstanbul projesinin kendi hayatını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Kanal İstanbul’un yapılmasının planlandığı yerlerde konuştuğumuz köylü halk, sadece ekolojik yapının değil sosyal yapının da değişeceğini vurguluyorlar. Kırım Savaşı, 93 Harbi ve Balkan Savaşları’ndan göç edip buralara geldiklerini; buraların da ellerinden alınmasıyla gidecek yerlerinin olmadığını ifade ediyorlar. Oradaki yerel halk, her dönemin kovulan ve göç eden çocukları. Oradaki muhtarlar adeta bir çığlık atıyor. Bu sessiz çığlığın duyulması elzemdir. Arnavutköy’ün son dönem nüfus ve demografik değişimi sosyal açıdan iyi etüt edilmelidir” dedi.


 
AHMET DOĞAN-DENİZGAZETE