Ukrayna'dan Çin'e alternatif güzergah

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'nın ekonomik ve transit geçişler için uyguladığı ablukanın başarısız olduğunu söyledi.

Ukrayna’dan Çin’e alternatif güzergah

KİEV (AA) - Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’nın ekonomik ve transit geçişler için uyguladığı ablukanın başarısız olduğunu söyledi. 

Yatsenyuk, yük taşımacılığında “Ukrayna’dan Çin’e alternatif güzergah” başlıklı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik ambargolarını eleştirdi.

İşletmelerin, Ukrayna yönetiminin de attığı adımlar sayesinde Rusya’nın ekonomik ve transit geçişler için uyguladığı ablukanın üstesinden geldiğini ifade eden Yatsenyuk, “Rusya’nın ablukası başarısız oldu. Her türlü ambargo cevabını alacak” dedi.

Yatsenyuk, Ukrayna-Gürcistan-Azerbaycan-Kazakistan-Çin yük taşımacılığı güzergahını kullanabilmek için ciddi çaba harcadıklarını kaydederek, bu yolla Rusya’ya, uyguladığı ambargonun Ukrayna’ya bir etkisi olmadığını ispat ettiklerini bildirdi.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, “Ticari ortaklarımız çok açık bir şekilde Ukrayna ile birlikte yeni transit yolunu oluşturma isteklerini gösterdiler” diye konuştu.

- Ukrayna’dan Çin’e yeni güzergah

Ukrayna, Rusya’nın ambargosu nedeniyle yük taşımacılığında Çin’e uzanan, Rusya topraklarını devre dışı bırakan, alternatif bir güzergah oluşturdu. 

Edinilen bilgiye göre, 15 Ocak’ta ilk kez Ukrayna’dan Çin’e, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan üzerinden gidecek bir yük trenini yola çıkardı. Yük treni 15 gün sonra Çin’de hedeflenen istikamete ulaştı. Bu sürenin bazı ilave önlemler alınarak 10 güne düşürülmesi hedefleniyor. Alternatif güzergahı kullanarak gönderilen bir konteyner yükün taşıma bedeli 5 bin 500 dolar olarak açıklandı. Fiyatın bir miktar daha düşürülmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.