Yeni gemi inşa teşvikinde destek miktarları artırıldı

Hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin teşvikine dair yönetmelik'te değişiklik yapıldı ve destek miktarları artırıldı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün bildirdiğine göre güçlü, çevreci ve rekabet gücü yüksek filo oluşturmak, istihdama katkı sağlamak ve gemi inşa ve söküm sanayisine katkı sağlamak üzere hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin teşvikine dair yönetmelik'te değişiklik yapıldı ve destek miktarları artırıldı.

Buna göre filodaki 50 GT ve üzeri deniz ve içsu araçlarını çevre dostu yenileriyle değiştiren ve mevcut makinelerini fosil yakıttan alternatif çevre dostu bir enerji kaynağına dönüştürecek olan donatanlara destek verilecek.

Gemi sayısı yıllık 5'ten 10'a çıkarıldı

Destekten yararlanacak gemi sayısı yıllık 5'ten 10'a çıkarılırken, kabotajda yolcu taşıyan gemi işletmecilerinin de destekten yararlanabilmesi için hurdaya verilecek gemi tonajının alt sınırı 50 GT'ye düşürüldü.

Fosil yakıt kullanacak gemilerin hurda değerinin bir buçuk katı, alternatif yakıtlar kullanacak gemilerin ise iki buçuk katı destek

Destek, yeni inşa edilecek ve fosil yakıt kullanacak gemilerin hurda değerinin bir buçuk katı, LNG ve hibrit sistemler de dahil çevre dostu alternatif yakıtlar kullanacak gemilerin ise iki buçuk katına çıkarıldı.

Dönüşüm maliyetinin yüzde 25'i

Fosi yakıttan alternatif yakıta geçen gemi sahiplerine ise dönüşüm maliyetinin yüzde 25'i oranında detek sağlanacak.