Yük Gemisi Kaami Kurtarıldı!

Florida merkezli kurtarma şirketi Resolve Marine, karaya oturmuş kargo gemisi Kaami'yi başarılı bir şekilde yeniden yüzdürdü ve pruvasını İskoçya'da kuru bir iskele olan Loch Kishorn'a yöneltti!

Florida merkezli kurtarma şirketi Resolve Marine, karaya oturmuş kargo gemisi Kaami'yi başarılı bir şekilde yeniden yüzdürdü ve pruvasını İskoçya'da kuru bir iskele olan Loch Kishorn’a yöneltti!

Kaami, 23 Mart günü Skye Adası ve Lewis Adası arasındaki kayalıklarda karaya oturdu. Sekiz Rus mürettebat üyesi bulundurmakla birlikte , 1.900 ton atıklardan elde edilen dökme yakıt ürünü olan SRF (katı geri kazanılmış yakıt) peleti taşıyordu.

İngiltere Denizcilik ve Sahil Güvenlik Ajansı (MCA) tarafından yapılan ilk arama kurtarma çabaları, mürettebatı zorlu hava koşullarında karaya oturmuş bu gemiden güvenli bir şekilde tahliye etmeye odaklanmıştı. 

Fırtınalı hava koşulları, kurtarma ekibinin 25 Mart'a kadar gemiye müdahale etmesini engelledi. Ekip, durumu değerlendirdikten sonra, Resolve, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Deniz Kurtarma ve Müdahale Temsilcisi (SOSREP) ile yakın temas çalışmaya başladı. Ekibin ilk önceliği geminin yakıtını boşaltmak oldu.

 

Yakıt çıkarıldıktan sonra, ekibin dikkati, çevresel tehdit oluşturan 1.900 ton SRF pelet yükünün kaldırılmasına yöneldi. Kaami, müdahale şansını neredeyse yok eden güçlü akımlara ve 16 metrelik bir gelgitlere maruz kalıyordu. Bu şartlarda operasyonun gerçekleştirilmesi için birkaç saat gibi kısıtlı aralıklar vardı.

Mayıs ayında, 43 günlük çalışmadan sonra kurtarma ekibi, Kaami'yi yeniden suya indirdi. Gemi kaza mahalinden kurtarıldı ve  güvenli bir şekilde Loch Kishorn'a teslim edildi. Yerel Basın ve Gazeteye göre Kaami, Kishorn'daki tersanede geri dönüştürülecek.

Resolve’nin Acil Durum Müdahale Direktörü Dimitri Theodorou, “Başından beri, bu görevin bir dizi benzersiz zorluk getireceğini biliyorduk. Koronavirüs salgını neticesinde oluşmuş yer ve hava koşullarından küresel seyahat koşullarına kadar, ekipler acil bir müdahale gerçekleştirirken kişisel güvenliğe odaklandılar.” dedi.