Uzun yıllar evvel Karadeniz kıyılarında sürüler halinde özgürce gezen Orkinos sürüleri, önce Karadeniz kıyıların terk etti, daha sonra Marmara Denizinin kıyılarını terk ettiler, baktılar yaşam alanları daralıyor Saroz Körfezine geçtiler bir süre orada yaşadılar ama orda da rahatları kaçırıldı en son Akdeniz'e geçtiler ve 2002 yılından bu yana her yıl 1,5 ay avlanarak ve çiftliklerde büyütülüp,pazara sunulur hale geldiler.
Başlangıçta 2400 ton olan Türkiye nin kotası 2002 yılından bu yana Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün başarısız yönetim ve denetimleri nedeniyle 650 ton a düşürüldü.Uluslar arası Orkinos avcıları birliğinin İspanya da bulunan merkezi ICCAT tarafından belirlenen avcılık kuralları tam anlamıyla uygulanamadığı için sorunlar azaltılacağına giderek büyüdü.
Orkinos sürüleri başta Karadeniz olmak üzere Marmara ve Saroz Körfezini terk edip gittiyse bunun sebebi ve sorumluları 1973 yılından buyana Tarım Bakanlığına bağlı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün başarısız idare biçimidir. 2002 yılında 2400 ton olan kota ,650 tona düşürülüyorsa sebebi yine Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüdür.Sadece Orkinos avcılığı konusunda yaşananları yazıp kamuyla paylaşıyorum ancak bu Müdürlüğün Türk Balıkçılığını yönetmekte neden olduğu başarısızlıkları ve yarattığı sorunları yazmaya kalksam günler sürer.
Gelelim bugün yaşanan soruna ICCAT 2002 yılından bu yana Akdeniz de avlanan Balıkçı teknelerinin listesinin yapmış ve bunun Müdürlüğe sunmuş. Bu listenin dışında başka tekne ilavesi yapmayın filonuzu sınırlayın demiş. Bizim Müdürlükte bugüne kadar Akdeniz e çıkmamış hatta çıkamayacak 97 adet tekneyi listeye almış, 650 ton kotayı bu teknelere pay etmiş. Akdenize çıkmaları mümkün olmadığından liste içindeki ufak tekneler kota haklarını büyük teknelere daha avlanma dönemi başlamadan satmış. Bu arada 60 ton kota Balıkçı Kooperatifleri Birliği SÜRKOOP ile Müdürlük arasında gizli bir protokol ile Sürkoop’a verilmiş ve kilosu 2,50 tl bu kota satılmış; geliri de SÜRKOOP kasasına girivermiş.
Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile Sürkoop arasında yapılan protokolde ayrıca Müdürlüğün dışa dönük masraflarının Sürkoop tarafından karşılanmasına dair bir ayrıntı var, yani Orkinos avcılığından elde edilen kazanç Orkinos kotaları düşürüldükçe önem kazanmış ve böylece bu protokolle elde edilen kazança balıkçılar ve çiftlik sahiplerinin dışında Müdürlükte katılmış oluyor.
1,5 aydır Konuyu inceliyorum, listede yer alan balıkçılar,haksız yere liste dışı kalan balıkçı ve Müdürlük yetkilileri ile defalarca konuştum her seferinde duyduklarım beni hayretler içinde bıraktı kendime vay bey dedim sen neymişsin ORKİNOS.
2002 yılından bu yana Sürkoop vardı, Akdenize açılamayacak teknelerde vardı ne olduda hiç hak etmedikleri halde Müdürlükte 2 kişinin dudakları ve kalemi arasında durum değişti.Böylesine bir paylaşıma girildi. Balıkçılar Birliğini güçlendirmek şimdi mi geldi akla,küçük balıçıyı korumak ise maksat o zaman balık avları yasaklarının başlama süresini niye uzattınız. Bu bir skandal dır buna Sayın Başbakan nın ve Sayın Tarım Bakanının el koyması ve bu oyunu bozmaları gerekir. Aksi halde Uluslar arası sularda avlanan Orkinos avcılarını koruyacak hiçbir gücümüz ve hakkımız kalmayacak ve her sıkıştıklarında bizi kullanan Orkinos avcıları ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü yalnız kalacaktır.